kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Evlerde kablo istilası 10 yılda 5 katına çıktı

MENEKŞE ATASELİM
Yapılarda kalite standardı arttıkça ve binalarda kullanılan teknolojinin sınırları genişledikçe, inşaatlardaki gereksinimler de farklılaşıyor... Dünya kablo pazarının lideri Prysmian'ın Türkiye Genel Müdürü Özmen, konut inşaatlarında 10 yıl önceye göre 5 kat fazla kablo kullanıldığını söylüyor ..
Yıllardır şehirleşmede ve inşaatlarda hep geri planda kalan altyapı yatırımlarının en önemli unsuru kullanılan kablolar. Haberleşme ve enerji iletimimizin kalitesini, hızını ve güvenliğini belirleyen bu gizli elemanlara olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Hele de konutlarda hayatımıza giren her yenilik beraberinde bir başka kablo getiriyor. Kablo konusunda dünyanın en büyük üreticilerinden ve global pazarın lideri olan Prysmian'ın Türkiye'deki satışları ve cirosu da son 4-5 yıldır durmadan artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden birini, Türkiye'deki inşaat yatırımlarının artması olarak değerlendiren Türk Prysmian Genel Müdürü Hakan Özmen, geçmişte teknoloji ihtiyacı çok gelişmediğinden eski binaların daha az altyapı donanımı ile inşa edildiğini vurguluyor. "Şimdi her evde internet, her odada televizyon ve telefon var" diyen Özmen ile kabloların inşaatlar içindeki yerini ve evde doğru kablo kullanımı ile ilgili tavsiyelerini konuştuk.

* Prysmian ne zamandır Türkiye'de?
Şirketimiz 1964'te kurulmuş Türkiye'de. O dönemin bütün sanayide rol oynayan büyükleri, Koç Grubu dahil, Siemens ortaklığı ile bu kuruluşta yer almışlar. O dönemde tabii endüstri çok azmış. Her şey ithalmiş. O nedenle büyük bir ihtiyaca cevap vermek üzere kurulmuş Prysmian. 1964'ten sonra 1995'e kadar Siemens bünyesinde kalmış. Bu dönemde şimdiki gibi Mudanya'daki fabrikada üretim yapılıyormuş. 1995'ten sonra Pirelli devraldıktan sonra, pazarda genişleme olmuş. Şu anda da 55 ülkede faaliyetteyiz. 70 üretim noktamız var. Dünya pazarına bakıldığında zaten en büyük kablo şirketiyiz. 1998'de tamamlandı Pirelli'ye geçiş. Sonrasında 2005'te Goldman Sachs devreye girdi ve tüm dünyada Pirelli'nin tüm kablo şirketlerini satın aldı. Sadece kablo ile ilgilenen bir grup haline geldik arkamızda da bir finans devi var.

'Üretimi iki katına çıkardık'
* Son yıllarda buradaki işlem hacminiz ve kablo talebi nasıl değişti?
Talep çok yükseldi tabii. Bir kere, son 4-5 yıldır devamlı büyüyoruz. 2001'de mesela 20 bin ton üretim yaparken şimdi bu rakamı iki katına çıkardık; 50 bin tonu gördük. Türk Telekom, yani haberleşme açısından ise üretimimiz 20-30 katına çıktı. Telekom kapasitesi olarak bölgenin en büyük kapasitesi bize ait. İnşaat sektörü, altyapı ve kablo tercihinin markaya gitmeye başlaması ile büyüyoruz. Bir bilinçlenme var. Ama yeterli değil.

* Peki inşaatlarda, konutlarda kullanılan kablo miktarı da arttı mı bilinçlenme ve değişim ile?
Tabii eskiden haberleşmemiz de altyapısı da çok yoktu. Hatta eve telefon bile sırayla alınırdı çok çok geçmişte. Camdan içeriye kablo giren evler vardı bir dönem. Durum böyleydi. Bina yapılırken anten, haberleşme altyapıları yapılmazdı. Elektrik altyapısı bile doğru dürüst yapılmazdı. Mesela priz her yerde olmazdı. Şimdi her odada, koridorda, banyoda priz var. Neredeyse her odada televizyon, telefon var. Tüm bunlar göz önünde bulundurulunca 10 yıl önceye göre inşaatlarda kullanılan kablo miktarı 5 katına çıktı. Gittikçe de artacaktır bu oran; buna eminim. Kablonun ciddi bir maliyeti de olmaya başladı.
Haberin fotoğrafları