Diyarbakır STK heyeti Çankaya Köşkü'nde
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır sivil toplum örgütleri temsilcilerini kabul etti.
Çankaya Köşkü'nde basına kapalı olarak gerçekleşen ve yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından, heyet adına açıklama yapan Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, Cumhurbaşkanı Gül'e, ortak olarak hazırladıkları ''Kürt Sorunu ve Bölgenin Sosyo Ekonomik Durumu''yla ilgili çözüm önerilerini içeren rapor sunduklarını söyledi.
''Kürt sorunu''nun, Hükümet değil devlet politikası olarak algılanması gerektiğini Gül'e ilettiklerini ifade eden Kaya, raporda Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) sulama kanalları ve tüm altyapısıyla tamamlanmasının önemi, teşvik yasasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin farklı tutulması, bölgeden göç edenlerin geri kazanılması için proje üretilmesi, eğitim, sınır ticaretinin önemi ve komşu ülkelerle iyi ilişkiler geliştirilmesi konularına yer verildiğini belirtti.
Bölgenin basın tarafından ''çatışmalı'' bir ortam olarak gösterilmesinin bölge insanı ve yatırımcıları rahatsız ettiğini anlatan Kaya, Cumhurbaşkanı Gül'ün de bu durumu gözlediğini söylediğini aktardı.
Kaya, Nevruz Bayramı'ndan sonra çıkan olaylar nedeniyle bölgede şiddetin kalıcı olmasından kaygılı olduklarını da ifade etti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kaya, Gül ile görüşmelerinin olumlu bir havada geçtiğini söyledi.
Dile getirdikleri sorunların hemen hemen tamamıyla Cumhurbaşkanı Gül'ün de aynı fikirde olduğunu anlatan Kaya, Gül'ün, demokrasi iyileştikçe sorunların da biteceğini söylediğini ifade etti.
Kaya, ''Sayın Cumhurbaşkanı, şiddet ve teröre karşı çıkılarak her şeyi konuşabileceğimizi söyledi'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, GAP'a çok önem verdiğini, teşvik yasasının bölge için farklı uygulanması gerektiğini ve bunu telkin ettiğini aktardığını anlatan Kaya, Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır'ı en kısa sürede ziyaret edeceğini belirttiğini kaydetti.
''BAŞBAKAN İLE POLEMİĞE GİRMEK İSTEMİYORUM''
Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu ise dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşme ile ilgili soruyu yanıtlarken, ''Ben Sayın Başbakan ile polemiğe girmek istemiyorum'' dedi.
Görüşme ile ilgili olarak basına yansıyan konuların doğru olduğunu ifade eden Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''anadilde eğitim konusunda eksik bilgi sahibi olduğu için beklemedikleri agresif çıkışı yaptığını'' öne sürdü.
Ankara'ya polemik için değil, sorunların çözümüne yardımcı olmak için geldiklerini anlatan Tanrıkulu, ''Ancak birbirimizi dinleyerek, birbirimizin fikirlerine saygı göstererek sorunları aşabiliriz'' diye konuştu.
Tanrıkulu, Gül'e sundukları raporda anadilde eğitim konusunun da bulunduğunu anlattı ve Gül'ün de Türkiye'nin sorunlarının demokrasi çıtasının yükseltilmesiyle, Avrupa standartlarının yakalanmasıyla çözülebileceğini söylediğini aktardı.
''HEPİMİZİN ORTAK GÖRÜŞÜ''
Bu arada Kaya, Diyarbakır sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle ortak hazırladıkları basın açıklamasını da okudu. Kaya, Diyarbakır'da geniş tabanlı sivil toplum örgütleri olarak raporlarını iletmek üzere geldikleri Ankara'da kendilerini kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve siyasi parti liderlerine teşekkür etti.
''Kabul görsün ya da görmesin bölgenin can yakıcı sorunlarını büyük bir inanç ve istekle hazırlayarak yetkililere sunmayı uygun gördüklerini'' dile getiren Kaya, ''Ortak beklentimiz ve tek hedefimiz demokrasinin tüm kurumlarıyla işletildiği bir ülkede yaşamaktır'' dedi.
Kaya, görüşmelerde ifade edilen görüşlerin heyette yer alan tüm sivil toplum örgütlerinin ortak görüşü olduğunu vurguladı.
Yayın tarihi: 9 Nisan 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/09//haber,B83D2A7A6B6C46939510B88D50CAC45E.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.