Sonbaharda ekilen lale soğanları baharda çiçek açıyor.
Lale devri çocuklarıyız
Son yıllarda yeniden İstanbul'un simgesi olan lale, resimden edebiyata ebrudan minyatüre kadar sanatın her dalında kendini gösteriyor..
Sonbahar ve kış aylarında ekilen lale soğanları nihayet yüzünü göstermeye başladı. Kırmızı mı istersiniz, pembe mi yoksa sarı mı? Tüm kırılganlığı ve zarifliğiyle beyazı da unutmamak lazım... Bir zamanlar İstanbul'un sembolü sayılan lale, son yıllarda yeniden park ve bahçelerde boy göstermeyi başardı. İnce uzun gövdesi olan lalelerin, kadifemsi zarif çiçekleri baharda güneş görünce açılır, akşamları yine kapanır. Üstelik ömrü bir sezonluk da değildir. Çiçeği solduktan sonra soğanları bir sonraki baharda yeniden açar. Eğer soğanı iyi korunursa da yıllarca açmaya devam eder. Kapalı havayı ve sıcağı sevmeyen bir süs çiçeği olan laleyi, evin içinde salonda değil dışarıda, açık havada korumak gerekir. Bugün artık Hollanda'dan İspanya'ya, İngiltere'den Fransa'ya kadar Avrupa'nın hemen her ülkesinde park ve bahçeleri süsleyen lalenin anavatanı Asya. Kaynaklara göre de Avrupa'ya 16. yüzyılın sonunda İstanbul'dan götürülmüş. Zambakgillerden bir süs çiçeği olan lalenin Latince ismi de 'tulipa'. Özellikle Doğu Anadolu'daki meşhur ters laleleri görmek için birçok meraklı araştırmacı baharda Türkiye'ye gelir. Bahçeleri, balkonları, pencere önlerini güzelleştiren lale, edebiyatta Nedim'den Karacaoğlan'a, Yahya Kemal'den Melih Cevdet Anday'a kadar pek çok şairin dizelerinde ve şarkılarda yer alıyor. Ayrıca ebrudan minyatüre kadar da süsleme sanatının birçok alanına verdiği ilhamla kendini gösteriyor.
SARAYLARIN SÜSÜ
Lale, İstanbul saraylarının başlıca süsü haline geldiği yıllarda özenle korunurmuş. Bir zamanlar Osmanlı lale bahçelerinde, lalelerin arasına mumlar konulup, rüzgârla dans eden mum ışıklarını izleyerek akşam keyfi yapılırmış. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de son yıllarda şehri yeniden her renkten laleyle buluşturuyor. Bu yıl nisan ayında düzenlenecek 3. Lale Festivali için hazırlıklara geçtiğimiz aralık ve ocak aylarında başlandı. İstanbul'un çeşitli park ve bahçelerine 12 milyon 500 adet lale soğanı dikildi. Ayrıca İstanbullu çiçekseverlere de 1 milyon tane lale dağıtıldı. Bu dağıtılan laleleri yetiştirenlerin çektikleri fotoğraflarla da 'İstanbul'un En Güzel 100 Lalesi' seçilecek. Belediye tarafından en güzel lale yetiştiricilerine 300'er YTL'lik para ödülü verilecek.
Yayın tarihi: 29 Mart 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/29/ct/haber,5DC4D98ADE2D4A41AE6F6EC1FE62A916.html
Tüm hakları saklıdır.