Gül, İslam ülkelerinden neler istedi?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''İhtiyaç sahibi insanlara yardım önemli bir medeniyet göstergesidir'' dedi.
Dakar'daki Le Meridien Otel'de gerçekleştirilen zirve toplantısının öğleden sonraki oturumunu yöneten Cumhurbaşkanı Gül, İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) başkanı sıfatıyla bir konuşma yaptı.
İSEDAK'ın İslam Konferansı Teşkilatı'nın (İKT) yüksek düzeyli ve etkin çalışan bir işbirliği platformu olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede birçok projenin hayata geçirildiğini ve bundan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Gül, ''Bununla birlikte, bu gelişmeler ve kazanımlar, benzersiz doğal kaynaklara ve büyük bir insan sermayesine sahip olan ve tarihinde birçok önemli sosyal, ekonomik ve bilimsel başarı birikimi bulunan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) camiasının gerçek potansiyelinin çok gerisindedir'' diye konuştu.
Dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturan 57 İslam ülkesinin dünyadaki gelirin sadece yüzde 6,1'ini ürettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, İslam ülkelerinin grup olarak ekonomik büyümeleri ve performanslarından sadece birkaç üye ülkenin ekonomik göstergelerinin etkili olduğuna dikkati çekti.
Teşkilat içerisinde en az gelişmiş 22 ülke bulunduğunu vurgulayan Gül, diğer taraftan olumlu bir gösterge olarak, İKT ülkelerinde büyük bir sermaye birikimi ve 2006'da 300 milyar dolara ulaşan ticaret fazlası bulunduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ''İyi değerlendirilebilirse, bu büyük bir potansiyele işaret etmektedir'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
''Üye ülkelerdeki sermaye birikimi, üretim ve ticareti, dolayısıyla refahı destekleyecek şekilde değerlendirilmelidir. İSEDAK'ın en önemli hedefi İKÖ ülkeleri arasındaki ticareti attırmak ve üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğini derinleştirmek için gereken altyapıyı oluşturmaktadır.
Bu bağlamda, son yıllarda birçok olumlu gelişme yaşanmıştır. İlk olarak, son yedi yıl içerisinde İslam ülkeleri arasındaki ticarette istikrarlı bir artış yaşanmıştır. İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 2000 yılındaki yüzde 10 seviyesinden 2006 yılında yüzde 16,3 yükselmiştir.
3. Olağanüstü İKÖ Zirvesi'nde kabul edilen İKÖ 10 Yıllık Eylem Programında da belirtildiği üzere, 2015 yılında İslam ülkeleri arasındaki ticareti yüzde 20'ye çıkarmak İSEDAK'ın en temel hedeflerindendir.
İKÖ Ülkeleri Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC) kurulması yönünde de önemli bir mesafe katedilmiştir. Şu anda, Ticaret Müzakereleri Komitesinde 21 ülke yer almaktadır.
10. Zirve'den bu yana sistemin iki önemli anlaşması olan Tercihli Tarife Protokolü (PRETAS) ve Menşe Kuralları Anlaşması tamamlanmış ve üye ülkelerin imza ve onayına açılmıştır. En az 10 üye ülkenin PRETAS'ı ve TPS-OIC Menşe Kuralları Anlaşmasını onaylaması gerekmektedir. PRETAS'ı şimdiye kadar 11 ülke imzalamış ve bunlardan 4'ü de söz konusu anlaşmayı onaylamıştır. Bu nedenle, TPS-OIC sisteminin 1 Ocak 2009'da yürürlüğe konulabilmesi için tüm ilgili ülkeleri bu iki anlaşmayı bir an önce imzalamaya ve onaylamaya davet ediyorum.''
''ÜRETİM ALTYAPISINA EĞİLMEK GEREK''
Son yıllarda İKT camiasının İslam Kalkınma Bankasının yoğun desteğiyle, İKÖ içi ticaretin finansmanında önemli gelişmeler kaydettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, 2007 yılında bankanın gerçekleştirdiği ticaret finansmanının yıllık 2,7 milyar dolara ulaştığını vurguladı.
Gül, İslam Kalkınma Bankasına bağlı olarak yeni kurulan Uluslararası İslami Ticaretin Finansmanı Şirketinin, ticaretin finansmanı faaliyetlerini daha da geliştirdiğini anlattı.
Uluslararası ticarette karşılaşılan tek sorunun ticaret engelleri olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, ''Ticareti arttırmak istiyorsak, üye ülkelerde karşılaşılan üretim ve üretim altyapısıyla ilgili sorunlara da eğilmemiz gerekmektedir'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, İSEDAK'ın gelenekselleşmiş bir uygulama olarak, önemli ekonomik konularda görüş alışverişi oturumlarına da devam ettiğini belirterek, bu oturumlar hakkında bilgi verdi.
İSEDAK'ın ticari işbirliğinin yanı sıra, istenen düzeyde olmasa da diğer sektörlerde de faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, turizm işbirliği alanında da somut gelişmeler yaşandığını belirtti.
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ İÇİN YENİ PLANLAR
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında İKT üyesi ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğini daha da geliştirmeye yönelik çalışmalara değindi.
İSEDAK'ın, ticareti kolaylaştırma perspektifiyle taşımacılık alanında da işbirliğini geliştirmeyi hedeflediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu önemli sektörle ilgili bir Bakanlar Toplantısı ve yüksek düzeyli toplantılar tertip etmeyi değerlendiriyoruz'' diye konuştu.
Gül, ekonomik işbirliğini geliştirmeye yönelik planları şöyle sıraladı:
''İSEDAK sınır aşan problemlerin çözümüne katkıda bulunmak amacıyla İKÖ üyesi ülkeler arasında ikili ve çok taraflı bölgeler arası işbirliği programları geliştirmeyi planlamaktadır.
Suriye ve Türkiye arasında devam eden işbirliğininin örnek alındığı bu girişim, taşımacılık ve gümrük altyapısının geliştirilmesi, ticaretin kolaylaştırılması, kültürel ve turizm işbirliği gibi konulara odaklanacaktır.
Kazablanka Merkezinin koordine ettiği Afrika'daki bazı üye ülkeler arasında sınır bölgelerinde parkların geliştirilmesine yönelik İSEDAK projesini de burada vurgulamak gerekir. İSEDAK'ın bir başka yeni girişimi de üye ülkelerdeki iş adamları, dernekler ile işbirliği halinde iş forumları düzenlemektir. Bu forumlar sırasında üye ülkelerin spesifik sektörlerde ihracatçı ve ithalatçılarını bir araya getirecek sektörel veya alt sektörel alıcılar-satıcılar toplantıları da organize edilecektir.
Standartların geliştirilmesi ve bu alanda işbirliğinin güçlendirilmesi, artan tüketici talepleri ve standartların uluslararası ticarete etkileri nedeniyle İSEDAK gündemine alınmıştır.
Bu bağlamda, İSEDAK himayesinde hazırlanmış bulunan 'İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü Tüzüğü' 11 üye ülke tarafından imzalanmış ve 6 ülke tarafından da onaylanmıştır.
Bu önemli alanda işbirliğimizi kurumsallaştırabilmek için, ilgili tüm İKÖ üyesi ülkeleri söz konusu Tüzüğü en kısa zamanda imzalamaya ve onaylamaya davet etmek istiyorum.
Ayrıca, İslam Ülkeleri İstatistiki, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi, İKÖ üyesi ülkeler arasında bir öğrenci ve uzman değişim programı geliştirmeye yönelik bir öneri üzerinde çalışmaktadır.''
''MUHTAÇLARA YARDIM ORTAK SORUMLULUK''
''İhtiyaç sahibi insanlara yardım önemli bir medeniyet göstergesidir. Gerek camiamızdaki gerek dışındaki muhtaçlara yardım hepimizin ortak sorumluluğudur'' sözleriyle konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda, Mekke'de gerçekleştirilen 3. Olağanüstü İKT Zirvesinde alınan karar doğrultusunda ''Kalkınma için İslami Dayanışma Fonu'' kurulduğunu hatırlattı.
Bu fona yapılan bağışların 2,6 milyar doları geçtiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu, fakirliğin önlenmesi gibi zorlu bir amaç için az olsa bile, önemli bir meblağdır'' dedi.
İSEDAK'ın ekonomik işbirliğini güçlendirmek için projeler ve programlar geliştirmeye devam edeceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda, Türkiye'nin, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da, İKT ve İSEDAK çerçevesinde yürütülen tüm işbirliği çabalarına gerekli desteği sağlamaya devam edeceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda İSEDAK Başkanı olarak, tüm üye ülkelere, İKT Genel Sekreterliğine ve tüm İKT kuruluşlarına İSEDAK çalışmalarına verdikleri kesintisiz ve özverili destekten ötürü teşekkür etti.
Yayın tarihi: 13 Mart 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/13//haber,657C432776704FB3A28C448CEC229142.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.