kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cep telefonu çılgınlığı

01.03.2008
Türk halkı ortalama 11-14 ayda cep telefonunu yeniliyor. Yenileme gerekçesinin altında sınır tanımayan teknolojik gelişmeler yatıyor. 3G teknolojisindeki en son gelişmeler masa üstü ve diz üstü bilgisayarların pabucunu dama attıracak nitelikte.

Cep telefonundaki son gelişmeler konusunda yazılı bir açıklama yapan Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, yeni telefonlarla saniyede 2 megabayt hızla internete bağlanıldığını hatırlatarak kullanıcının konumuna bağlı olarak geliştirilen reklam, sohbet, arkadaşlık uygulamaları sayesinde dünyada 2010 yılı itibari ile 1 milyar adet GPS'li telefon olacağını söyledi. Uzelli, aynı dönemde internetten indirilen şarkıların ekonomik büyüklüğünün de 32 milyar dolara ulaşacağı bilgisini verdi.

CEPTE 3G DÖNEMİ

Buna ek olarak mobil eğlence pazarının da 77 milyar dolara çıkacağını kaydeden Uzelli, 2010 yılı sonuna kadar Facebook benzeri sosyal network sitelerine, cep üzerinden 175 milyon abonenin hizmet almasının beklendiğini kaydetti.

3G ile cep telefonu teknolojisinin "devrim" niteliğinde bir değişim ve dönüşüm geçirdiğinin altını çizen Uzelli, "Görüntülü görüşme, interaktif oyun, dijital cep televizyonu gibi artık 3G ile ilgili internette bir arama yaptığınızda karşınıza çıkacak olan popüler uygulamalar, halen 11-14 ay olan cep telefonlarının değişim hızını da düşüreceğe benziyor" dedi.

GELECEK CEPTE

Cep telefonlarının önümüzdeki 10 yıl içinde göstereceği teknolojik gelişmelere de değinen Uzelli, bunlardan ilkinin cep telefonlarının kredi kartı gibi kullanılması olduğunu söyledi. Halen Uzakdoğu'da insanların kredi kartı yerine artık cep telefonlarını kullandıklarını anlatan Uzelli, hayatımızı değiştirecek diğer uygulamaları da şu şekilde sıraladı:

- Cep telefonlarına yüklenecek programlarla trene binilip, OGS'den geçilecek
-Sinema biletinin parasını cep telefonu ile ödemenin mümkün olacak
-Garaj ve ev kapıları telefonla açılabilecek
-Şirket çalışanlarının mesaileri takip edilebilecek
-Facebook'a ve diğer sosyal sitelere girilebilecek
-Yerel radyolar dünyanın her yerinden dinlenebilecek
-Kredi kartı gibi kullanılabilecek
-Bozuk para sorunu ortadan kalkacak
-İnternetten dosya indirilebilecek
-Film ve müzik klipleri 'cep'e çok daha hızlı indirilebilecek
-E-devlet hizmetlerine mobil olarak da erişilebilecek
-İnteraktif oyunlar yayılacak, video mesajlaşma gerçekleşebilecek
-Maç izlenebilecek

REKLAM PAZARI DA KATLANACAK

3G cihazların çıkmasıyla birlikte, içerik, uygulama ve mobil reklâm pazarının da çok gelişeceğine işaret eden Uzelli,devamla şöyle dedi: "2006 yılı sonu itibari ile 17 Milyar dolar olan mobil eğlence pazarı, 2010 yılı sonunda 77 milyar dolara ulaşacak.

Sadece mobil oyun pazarı 3,1 Milyar dolardan 11,9 Milyar Dolara ulaşacak. Dolayısıyla içerik sağlayıcılar ve uygulama geliştiriciler bu pazarın gelişmesinde çok önemli bir rol oynayacak. Eğer ücretlendirme aylık limitsiz olarak uygun fiyatlar ile yapılabilirse pazarı tutmak mümkün değil"

CİHAN