kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Şemsi Kopuz

Gıdada çalışan 4 kişiden 1'i son 1 yılda işsiz kaldı!

TGDF Envanteri'ne göre, gıda-içecek sektöründe çalışan kişi sayısı Ocak 2007'de 811 bin kişi iken Ocak 2008'de 639 bine düştü. Aynı dönemde gıda sanayi üretim kapasitesi de yüzde 14.6 azaldı..
Bu yıl ikincisi açıklanan ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından hazırlanan Gıda Envanteri'ne göre, gıda ve içecek sektörlerinde istihdam edilen kişi sayısı Ocak 2007'de 811 bin kişi iken, bu yıl ocak ayında yüzde 27.5 düşerek 639 bin oldu. Yani, sektörde istihdam edilen 4 kişiden 1'i işsiz kaldı. Envantere göre, gıda ve içecek sanayisinde faaliyet gösteren işletme sayısı son 1 yılda yüzde 4.5 artarken, aynı dönemde 148 milyon ton olan gıda sanayi toplam üretim kapasitesi yüzde 14.6 azalarak 127 milyon tona geriledi.

İÇECEK TÜKETİMİ ARTTI
Geçen yıl ocak ayında 11.3 milyar litre olan içecek sanayi üretim kapasitesi ise bu yıl 13.3 milyar litreye yükseldi. Sektörde faaliyet gösteren yabancı sermayeli firma sayısı 61 iken, ilk sırada 15 firma ile Almanya geldi. Öte yandan, Türkiye; gıda grubunda AB'den yüzde 18 daha ucuz, alkolsüz içecekler grubunda yüzde 1 daha pahalı, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 16 daha ucuz, alkollü içecekler grubunda yüzde 76 daha pahalı çıktı. TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, "Vatandaş niye yemeden içmeden kesildi? Konuttan, taşıttan kredisi var. Tasarruf kalemine gıda ve içecekten başlayayım diyor" dedi. Kopuz, istihdam azalışının da tarımdan kaynaklandığını, iki senedir bu kesimin istihdamında sorun bulunduğunu, şehirler için potansiyel tehdit yaratan bu sorunun giderilmesi gerektiğini kaydetti.
Haberin fotoğrafları