Karaciğer neden yağlanır?
33 yaşındayım. Üç ay önce doktorum karaciğerimde yağlanma olduğunu söyledi. Karaciğer yağlanması nasıl anlaşılır? Önemli bir sorun mudur? Ali Ç./Adana
Memorial Hastanesi Gastroentoroloji ve Hepatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu sorunuzu yanıtladı: "Karaciğer yağlanmasının özel bir klinik belirtisi yoktur. Ancak risk faktörlerine sahip hastalarda, genel sağlık kontrolü veya bir hastalık sebebiyle yapılan biyokimyasal tetkikler sırasında, karaciğer testlerinin yüksek çıkması veya üst karın ultrasonografisinde karaciğerde yağlanma saptanması tanıya giden yolda atılan ilk adımdır. Bazen bahsedilen risk faktörlerine sahip olmayan kişilerde de karaciğer yağlanması olabilir. O noktada, genetik faktörlerin rolü vardır. Alkol alan ama bunu gizleyen hastalarda da tanı güçlüğü yaşanabilir. Kan tahlili yaptırarak karaciğeriniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz."
Unutkanlık mı, Alzheimer mı?
Babam 77 yaşında ve sürekli unutkanlık sorunu yaşıyor. Son günlerde evin yolunu bile şaşırmaya başladı. Acaba Alzheimer mı oldu? Ayşegül K./Adana
Toplumda her 100 bunama hastasının 60'ında Alzheimer görülüyor. Acıbadem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Erkol, Alzheimer hastalığının bunamanın nedenlerinden sadece biri olduğunu belirtiyor. Alzheimer hastalığı şu belirtilerle ortaya çıkıyor:
* Bellek, dikkat ve görsel yeti bozuklukları.
* Hastanın yolunu kaybetmeye başlaması.
* Dil ve anlama işlevi bozukluğu. Hastanın konuşurken kelimeleri bulamaması.
* İleri evrede, Parkinson hastalığına benzeyen bulgular ortaya çıkabiliyor.
* Çamaşır makinesinin nasıl çalıştırılacağını ya da uzaktan kumandayı nasıl kullanacağını bilememe, banyo yapamama, giyinip-soyunamama, yemek yerken çatal-kaşık kullanamama gibi durumlar.
Doymuş yağ tüketin
Her türlü yöntemi denememe rağmen kolesterolüm düşmüyor. Ne yapmalıyım? Ayça Ş./Rize
Prof. Dr. Servet Öztürk kolesterol hakkında bilgi verdi: "Sağlıklı beslenme yoluyla kolesterol düzeyinizle başa çıkabilirsiniz. Sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından biri düşük miktarda doymuş yağ tüketimidir. Doymuş yağların yerini, tekli veya çoklu doymamış yağların alması gerekir. Bitki sterolleri veya stanol içeren margarin ve diğer yiyecekler de, kolesterolü düşürmede yardımcı olur. Spor yapmak da çok önemlidir."
Yayın tarihi: 10 Mart 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/10/gny/haber,50F6CCA0EFE94973930696715D15E0CB.html
Tüm hakları saklıdır.