Sümeyra Babacan ve Gökhan Meriçliler, çocuklara hayal kurmayı öğretmek için gönüllü olmuş.
Hayal kurma dersleri
Çocuklara farklı düşünceler üretmeyi öğretmek amacıyla ilköğretim müfredatına konulan 'oku, düşün, paylaş' dersi, yeni neslin hayal kurmayı bilmediğini gösteriyor..
Geleceğin liderlerini ortaya çıkarmak ve sorgulayıcı olmayı, farklı düşünceler üretmeyi ve bu farklılıklar ile yaşamayı öğretmek amacı ile müfredata konulan "Oku, düşün, paylaş" dersi, Adana'nın beş ilköğretim okulunda başladı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Young Guru Academy (YGA) Hayal Ortakları Derneği'nin işbirliğiyle hazırlanan bu proje, 11 Şubat'ta hayata geçti. Dersleri, çocuklara "hayal kurmayı öğretmek üzere" iş tekliflerini geri çevirerek, Adana'ya gönüllü olarak gelen üniversite mezunu 23 yaşındaki iki genç veriyor; Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunu Sümeyra Babacan ve ODTÜ Maden Mühendisliği mezunu ve petrol mühendisliğinde yüksek lisans yapan Gökhan Meriçliler.
HOBİLERİ TEST ÇÖZMEK
Babacan iki haftada yaklaşık bin öğrenciye bu dersi verdiklerini belirterek, çocuklar ile ilgili gözlemlerini şöyle sıralıyor: "7. sınıflara göre hayal kurmak çocukça bir davranış biçimi. 'Biz çocuk muyuz hayal kuracağız?' diyorlar. 6. sınıflar hayal kurmaya daha eğilimliler. Ama hayal kurmanın saçma bir şey olduğunu düşünüyorlar. Hayalleri; iyi bir meslek sahibi olmak ve Seviye Belirleme Sınavı'nı (SBS) geçmek. Öğretmen ya da doktor olmak, yani meslek seçmek onlara göre hayal. Kimse 'Ben dünyayı dolaşacağım, sokak hayvanlarının korunması için çalışacağım,' gibi şeyler söylemiyor. Sınav baskısını hissediyorsunuz. Çocukların neredeyse tümü 'Tek hayalim SBS'yi geçmek ve iyi bir liseye girmek,' diyor. Çocuklar 'Hobileriniz nedir?' sorusuna bile 'Test çözmek,' yanıtını veriyor. Aileler de çocuklarını hayal kurmaya heveslendirmiyor. Zaten biz çocuklara 'Hayalin nedir?' değil, 'Ne olmak istiyorsun?' diye soruyoruz. Ne eğitim sistemimiz ne de ailelerimizin yapısı çocuklarımızı hayal kurmaya yöneltmiyor. Biz bu kalıpları kırmaya çalışıyoruz," diyor.
TÜRKİYE'NİN İHTİYACI VAR
Gökhan Meriçliler de Babacan gibi 'lider' özellikleri nedeni ile YGA'nın seçtiği gençlerden. Birkaç haftadır 'Oku, düşün, paylaş' dersini veren Meriçliler, şöyle konuşuyor: "Türkiye'nin ihtiyacı olduğuna inandığım için bu projeye girdim. Çevremdekiler neden böyle bir şey yaptığıma inanamıyor. Çocuklara düşünmeyi, hayal kurmayı ve bu hayallerini paylaşmayı öğretiyoruz. Hayal kurmanın utanılacak bir şey olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Hayal kurmak ve bu hayallerini gerçekleştirecek projeler yapabilmek özgüveni geliştirir."
Yayın tarihi: 8 Mart 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/08/ct/haber,A4D0F4AD2087457EA5D87009610F3489.html
Tüm hakları saklıdır.