kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Selülitlerimden kurtulmak için ne yapmam gerekiyor?

Dr. Ece Hattat
04.03.2008
30 yaşındayım ve yıllardır selülitlerimle başım dertte. Yaz yaklaşıyor ve ben kara kara nasıl mayo giyeceğimi düşünüyorum. Bana tavsiyeniz nedir? Özlem C./Samsun

Yaz aylarının yaklaşmasıyla kadınların selülit problemi yine gündeme geliyor. Portakal kabuğu görünümü yaratan bu estetik sorun, aslında bir sağlık problemi. Selülitin gerçek nedeni henüz belirlenemese de, oluşumunda genetik ve metabolik faktörlerin rol oynadığı biliniyor. Hormonal problemleri olan, yanlış beslenen, çok sık kilo alıp veren, yanlış diyetler uygulayan ve hareketsiz bir yaşam sürdüren kadınlarda selülit artıyor. İnsülin direnci gelişen hastalarda, tiroid bezi tembelliği olanlarda, aşırı kortizol üretimi sorunlarıyla boğuşan kişilerde ve varis veya lenf ödemi olanlarda da selülit görülebiliyor. Selülit için en hazırlayıcı faktör ne yazık ki kadın olmak! Özellikle menopoz dönemine girenlerde selülit artıyor! Selülit bir kilo problemi gibi algılansa da bu, gerçeği tam olarak yansıtmıyor. Balık etli hatta zayıf kadınlarda bile selülit oluşabiliyor.

KİLO VERMEK YETMEZ!
Kilo verseniz dahi selülitlerinizden kurtulamayabiliyorsunuz. Bunun nedeni selülit oluşumuna yol açan ödem sorununun yağ hücrelerini etkileyip, fonksiyonlarını bozması ve dolaşımı olumsuz yönde etkilemesi. Bu nedenle sellülitle savaşırken hazırlıklarınızı sadece kilo verme ve egzersizle sınırlandırmamalısınız. Selülitlerinizden kurtulmak istiyorsanız işe öncelikle selülitinizin ne kadar ilerlemiş olduğunu anlayarak başlayın. Bunu anlamanın en kolay yolu; selülitli bölgenizi sıkıştırmak ve portakal kabuğu görüntüsünün ne kadar ortaya çıktığına bakmaktır. Portakal kabuğu görünümü ne kadar belirginse mücadeleniz de o kadar güç olacaktır. Aşağıdaki öneriler selülitten kurtulmak isteyenlere:

KOYU RENK SEBZE YİYİN
Öncelikle beslenme tarzınızı gözden geçirin. Sık ve az yiyin. Yağ-şeker-tuz alımınızı en aza indirin. Sigara ve alkolle vedalaşın. Izgara ve buğulamalara ağırlık verin. Balık, baklagiller ve tam tahıllar beslenme planınızda yer almalı. Sebze ve meyvelerin özellikle koyu renkli olanlarını tüketin. Karpuz, domates, elma gibi koyu kırmızı, üzüm ve böğürtlen gibi siyah-kırmızı, ıspanak, brokoli ve biber gibi koyu yeşil besinler antioksidan içerikleriyle son derece faydalıdır. Haftada en az üç kez yürüyüş ve bisiklet gibi, 30-40 dakika sürecek aerobik aktiviteler yapmayı alışkanlık haline getirin.

MASAJA BAŞLAYIN!
Masaj kan dolaşımını arttırır, lenf dolaşımını düzenler ve toksinlerden kurtulmanızı sağlayarak selülit sorununuza iyi gelir. Keten tohumu yağı, zeytinyağı ve çuha çiçeği yağı karışımına katacağınız bir parça kahve ile selülitli bölgenize masaj yapabilirsiniz. Selülit kremlerinden faydalanmak istiyorsanız alfa lipoik asit, peptidler, yeşil çay ve nar özütleri, zeytinyağı, gingko biloba, metilksantin, kafein, glukozamin, evening primrose oil, B vitamini, magnezyum, çinko gibi maddeler içerenlere yönelin. LPG gibi çeşitli medikal estetik yöntemleri de selülit sorunuyla mücadelenizde size yardımcı olabilir. Bunun için uzman bir dermatolog veya bir medikal estetik uzmanından yardım isteyin. Unutmayın! Yaza hazır olmak istiyorsanız, selülitle mücadeleye bu aylarda başlamanız gerekiyor.

Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@ sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.