Mavi Hat'ın kaçak patronu Forbes zenginler listesinde 14 sıra atladı
BOTAŞ ihalelerinde yolsuzluk iddiasıyla 27 yıla kadar hapsi istenen Limak'ın başkan yardımcısı Sezai Bacaksız, Forbes'un Türk zenginler listesinde 45'inci sırada yer aldı..
BOTAŞ ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla 19 Ekim 2007'de başlatılan 'Mavi Hat' soruşturmasında, hakkında 27 yıla kadar hapis cezası istenen kaçak işadamı Limak'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız, Forbes'un zenginler listesinde 14 basamak birden atladı. Bacaksız'ın Amerika'ya kaçtığı yönünde bilgilere ulaşan polis, bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Ancak 132 gündür Bacaksız'ın izine ulaşılamıyor. Nitekim Bacaksız gözaltı işlemleri başlamadan önce izini kaybettirmeyi başarmıştı. Aynı operasyonda gözaltına alınıp tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Fenerbahçe Spor Kulübü 2. Başkanı, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de Forbes'in listesinde 16 basamak birden atladı. Forbes'un 2007 yılı zenginler listesi açıklandı. Türk milyarderlerin sayısına 2007'de 13 kişi eklendi ve 36'ya ulaştı. Türkiye'nin (milyonerler dahil) zenginler listesine bu yıl 15 yeni yüz eklenirken ilk 100'de bulunanların servetleri yüzde 31 artarak 111.8 milyar dolara tırmandı. 'Mavi Hat'la adı anılan Sezai Bacaksız listeye 920 milyon dolarlık serveti ile 45'inci sıradan girerken Özdemir de 1 basamak önünde 44'üncü sırada yer aldı. Ortakların serveti 920'şer milyon dolar. 2006'da Bacaksız 59'uncu sıradayken Nihat Özdemir ise 60'ıncıydı.
ÖRTBAS İDDİASI DA VAR
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı inşaatında, sahte faturayla yüksek hak ediş alma iddiasıyla da yargılanan Bacaksız, geçen yıl "zaman aşımından" kurtuldu. Mavi Hat operasyonunda gözaltına alınan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Özdemir hakkında ise yurtdışına çıkış yasağı devam ediyor. Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz'ün hazırladığı iddianamede Mavi Hat Operasyonu'nun kilit isimlerinden biri olarak gösterilen Bacaksız için Özdemir gibi 27 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Bacaksız hakkında "rüşvet anlaşması yapmak, ihaleye fesat karıştırmak" gibi suçlamaların yanı sıra, operasyonun başlayacağı bilgisini önceden edinip, yolsuzluğu örtbas etme iddiası da bulunuyor. Tuz Gölü Projesi Su Boru Hattı İhalesi ile ilgili olarak aranan Bacaksız'la ilgili iddialar şöyle:
* İhale mevzuatı ve şartnamesine göre gizli tutulması gereken yaklaşık maliyet bedelleri, firmaların teknik bilgileri, ihale teknik dosyaları gibi bilgileri içeriden öğrenerek bu doğrultuda teklif hazırlamak.
* BOTAŞ tarafından yapılan dosya incelemeleri sırasında (27.6.2006) Limak İnşaat'ta bir toplantı yaparak, bu ihalenin 1 milyon dolar rüşvet karşılığında kendilerine verilmesi için çalışmak.
* Kendilerini güvenlik görevlisi olarak tanıtanlar aracılığıyla telefonlarının dinlendiğini öğrenip, ihaleden teminatını yaktırmadan çekilme kararı almak.
* Nihat Özdemir'den aldığı talimatlar doğrultusunda BOTAŞ'a giderek üst düzey yetkililere hiçbir gerekçe belirtmeden ihaleden çekilmek istediklerini bildirmek.
Yayın tarihi: 29 Şubat 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/29//haber,E5BEA6E4F6AE4E18903CAA1023620669.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.