Erdoğan 9 bin günde ısrarlı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM gündeminde bulunan "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı"yla ilgili kendisiyle görüşen sendika başkanlarının, yaşlılık aylığı için 9 bin gün prim ödeme zorunluluğunun indirilmesi talebine olumlu yanıt vermedi.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu tasarısıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüler. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı görüşme basına kapalı olarak yaklaşık 1.5 saat sürdü.
Görüşmenin her iki sendikanın da başkanı gazetecilere açıklamalarda bulundular. Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, yaşlılık aylığının 7 bin günden 9 bin güne çıkarılması, yatarak tedavi ücretlerinde katkı payının alınması, 58-60 olan emeklilik yaşının 65'e çıkarılması gibi çekinceleri olduğunu ve bunlarla ilgili çekinceleri Başbakan Erdoğan'a ilettiklerini söyledi. Kumlu, Başbakan Erdoğan'ın da ilettikleri çekinceleri kendi aralarında değerlendireceklerini söylediğini aktardı.
"EYLEM PLANINI GÖRÜŞECEĞİZ"
Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın "Bunun siyasi bedeli neyse ödemeye hazırız" açıklamasını anımsatması üzerine, "Biliyoruz biz de sıkıntı olduğunu, gerekirse yetkili organlarımızda değerlendireceğimizi söyledik" dedi.
"Talepleriniz kabul edilmezse bir eylem planınız var mı?" sorusu üzerine Kumlu, "Var tabi. Başkanlar Kurulumuzu toplayıp, orada alınacak kararlarımızı uygulayacağız" yanıtını verdi.
BAŞBAKAN 9 BİN GÜN İTİRAZLARINA KARŞI
Hak-İş Başkanı Salim Uslu da görüşmede çekinceleriyle ilgili bir dosya sunduklarını, Başbakan'ın da makul gördüğü talepler olduğunu belirterek, "Zannediyorum önümüzdeki 1-2 gün içinde olumlu çalışmalar olacak. Yani yasa Parlamento'daki komisyon sürecinde olduğu günlerde bizim taleplerimizin karşılanmasına yönelik bazı yeni ve ciddi adımlar atılabileceğini umuyorum" dedi.
Uslu, "Olmazsa olmazlarınız neler?" sorusu üzerine de "9 bin güne hiçbir şekilde razı olmamız söz konusu değil. Yatarak tedavi hizmetleri, protez paralarının alınması gibi konularda itirazlarımız var" diye konuştu. Uslu, Başbakan'ın 9 bin düzenlemesine dair sendikaların endişelerine karşı çıktığını söyleyerek, kendilerinin de "Biz de 9 bin güne karşıyız" yanıtını verdiklerini aktardı.
Görüşmenin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teknik bir çalışma yapacağını açıklayan Uslu, "Ortak bir çalışma kararı almadık ama Çalışma Bakanlığı teknik çalışma yapıp, bizimle paylaşacak" dedi.
TUZLA'DA 10 YILDA 55 ÖLÜM
Tuzla tersanelerinde yaşanan ölüm olaylarının gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Uslu, "Tuzla tersanesindeki ölümler gündeme geldi. Sayın Başbakan, Çalışma Bakanı'ndan bilgi aldı ve çok endişe verici buluyor bunları. 'Devlet ve Çalışma Bakanlığı kararlılıkla konunun üzerine gitmelidir' görüşünde. Bu konuda Türk İş'le de ortak çalışmalar içinde olduklarını zaten Çalışma Bakanı ifade etti. Öyle zannediyorum ki Çalışma Bakanlığı mevcut mevzuat çerçevesindeki yetkilerini sonuna kadar kullanacaktır" yanıtını verdi.
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu da konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Tuzla ile ilgili çok önemli bir şey var, onu da sayın Başbakan'a ilettim. 10 yılda 55 tane işçi ölmüş. Bu işçilerin 54 tanesi taşeron işçisi. Çalışma Bakanı 6 işletmeye kapatma cezası verdiklerini söyledi. Bu konuyu takip edeceklerini söylediler."
(ANKA)
Yayın tarihi: 27 Şubat 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/27//haber,5630E05011CC46B595E75C8A4A658DD7.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.