kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Nevşehir'in altı doğal buzdolabı

KAPADOKYA bölgesinde dolaşırken, ayak bastığınız yerin altının patates ve narenciye ürünleri için doğal depolama alanı olduğunu duysanız şaşırır mıydınız bilmem ama gerçek durum bu. Nevşehir'in merkeze bağlı Nar ve Çat kasabalarında patates, Kavak ve Orta Hisar kasabalarında patates ve narenciye depolanıyor. Yerin altında, doğal tüflerin içerisine yapılan depolama tesisleri, ürünleri uzun müddet saklama imkanı veriyor. Bu tür doğal depolama tesislerini yapan en eski firmalardan biri de Nar Kasabası'ndaki Höyük Doğal Depo İnş. Mad. şirketinin sahibi Mustafa Kurugöllü. İki tünel makinesi ile yerin altını hallaç pamuğu gibi atan Kurugöllü, en büyük müşterilerinden birinin Pepsi'nin mısır ve patates cipsi üreten Frito Lay şirketi olduğunu söylüyor. Kurugöllü, "Patatesin bir kısmının eylül, bir kısmının ekim ayında hasadı yapılmaktadır. Frito Lay'ın iki fabrikasında kullandığı 200 bin ton patatesi dış koşullarda çürümeden, değerlerini kaybetmeden 1 ay tutmak imkansız. Yaz kış ortalama 9 derece olan doğal depolarda ise 9 ay özelliğini kaybetmeden durabilmekte. İhtiyacı kadarını alıp kullanıyor" dedi.