kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Vahit Özmen, gönüllü anketörlerle 4 ay boyunca günde 25-50 kadına göğüs kanseri taraması yapacaklarını ifade etti.

Göğüs kanserinde yüzde 100 yaşam

Sevdican GÜNEŞ SABAH-İSTANBUL
Türkiye'de her yıl 5 bin kadının hayatını kaybetmesine neden olan göğüs kanseri, Prof. Dr. Özmen'in "anket" projesiyle son bulacak. Erken teşhisi 3 kat artıran proje, ABD'den ödül aldı..
Türk kadınlarını göğüs kanserinden koruyacak ve kurtaracak proje Bahçeşehir'de başlatıldı. İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen başkanlığında yürütülen proje kapsamında 6 bin kadının 10 yıl boyunca takip edileceği belirtildi. Prof. Dr. Özmen, "İlk aşamada bin 500 kadına göğüs kanseri bilgisi açısından anket çalışması yapacağız. Bunun ardından 6 bin kadına her yıl düzenli olarak digital mamografi çekilecek ve bu kadınlar 10 yıl boyunca takip edilecek" dedi.

25 BİN DOLAR DESTEK ÖDÜLÜ
Amerikan Göğüs Sağlığı Global İnisiyatif Grubu yarışmasında birincilik alan projeye 25 bin dolarlık destek ödülü verildi. Çalışma tamamlandığında yüzde 20 olan erken tanı şansını Türk kadınları için yüzde 80'e çıkartmayı hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Özmen, "Bizim yaptığımız hesaplara göre her yıl 15 bin kadına göğüs kanseri teşhisi konuyor. 5 bin kadın bu hastalık nedeniyle kaybediliyor. Hastaya erken tanı konulursa yüzde 100 yaşama şansı var. Ama bu tanı gecikirse hayatta kalma zamanı da o derece azalıyor" ifadesini kullandı. İstanbul Tıp Fakültesi'nde 1 ay eğitim alan gönüllü anketörlerin çalışmasıyla projenin başladığını anlatan Prof. Dr. Özmen, "4 ay sürecek" şeklinde konuştu. Ankete katılan Zeynep Kızıltaş (40) ablasında da göğüs kanseri belirlendiğini söyledi ve "Anketteki bilgilendirme çalışması çok faydalı. Bu yıldan sonra mamografi çektirmeye başladım. Evde elle muayene de bazen önemli ipuçları veriyor" derken, Hayrünisa Dağyar (51) ise göğüs kanserinden korunmak için 3 yıldır düzenli mamografi çektirdiğini söyledi.
Haberin fotoğrafları