Tuzla'daki işçi ölümleri Meclis gündeminde
Meclis, Tuzla'daki tersanelerde yaşanan işçi ölümleri ile önemli yasal düzenlemeler için mesai yapacağı yeni bir haftaya giriyor.
Tuzla tersanelerinde yaşanan işçi ölümleri, bu hafta Meclisin önemli gündem maddelerinden biri olacak. Meclis, haftaya, AK Parti, CHP, MHP ve DTP'li milletvekilleri tarafından verilen araştırma önergelerini görüşerek başlayacak.
TBMM Genel Kurulunda, 26 Şubat Salı günü, sözlü soruların ardından ele alınacak önergelerin görüşülmesinin ardından, Meclis Araştırma açılmasının kabul edilmesi bekleniyor.
Bu önergelerin ardından, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi ve şef yardımcılığı atamalarını yeniden düzenleyen yasa teklifi da bu hafta Genel Kurulda görüşülecek. Klinik şefi, şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına atamalar, uzman doktorlar arasından Sağlık Bakanlığınca yapılacak veya yaptırılacak sınavlara göre gerçekleştirecek. Klinik şefi ve şef yardımcısı kadrolarına, mevcut toplam kadroların yüzde 35'ini geçmemek üzere, profesör ve doçentlerden atama yapılabilecek.
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından verilen ve Ceza Muhakemesi Kanununda (CMK) yer alan ''Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması'' düzenlemesinin, askeri yargıda ve terör suçlarında uygulanmamasını öngören yasa teklifi de Genel Kurulda ele alınacak.Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, gümrük kapıları dışında; mektupla, elektronik ortamda veya yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilmesine olanak sağlayan Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarının da bu hafta Genel Kurulda görüşülmesi bekleniyor.
Genel Kurul 26 Şubat Salı 15.00-23.00, 27 Şubat Çarşamba ve 28 Şubat Perşembe günü ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.
SOSYAL GÜVENLİĞE YENİ DÜZENLEME
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasına değişiklik öngören yasa tasarısı, 26 Şubat Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanacak.
Önemli düzenlemeler içeren tasarıyla, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 25'inin toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle hesaplanacak.
Kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.
Yaşlılık aylığı bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanacak. Malullük ve ölüm aylığından yararlanmak için SSK'lılardaki 900 günlük prim ödeme gün sayısı 1800 güne çıkartıldı, memurlarda ise 3600 gün olan prim ödeme gün sayısı 1800 güne düşürülecek.
Yatarak tedavilerde, sağlık hizmet bedelinin yüzde 1'i oranında katılım payı alınacak.
Sanatçı ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında, kamuoyunda ''Yıpranma hakkı'' olarak bilinen fiili hizmet zammı kaldırılacak.
Özel hastaneler, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmeti bedelinin yüzde yüzde 20'sine kadar ilave ücret talep edebilecek.
Çalışanlardan kademeli olarak sosyal güvenlik destek primi alınacak. Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların primleri, devlet tarafından ödenecek.
KOMİSYONLAR
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 27 Şubat Çarşamba günü, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda değişiklik yapan tasarıyı görüşecek.
Türkçedeki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, Türkçenin korunması ve geliştirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu, 28 Şubat Perşembe günü toplanarak yetkililerden bilgi alacak.
AA
Yayın tarihi: 24 Şubat 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/24//haber,014772C025DE4E4AA1AE7DE2EB14E0C9.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.