kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Ben Anadolu'da değişiklik yapmaya gerek duymadım

* Tiyatronuzun 45. yılında Anadolu kadınlarını anlatan 'Ben Anadolu' oyununu yine sahneye koymanızın nedeni nedir?
45 yıl diyoruz ama aslında biz tiyatroyu kuralı 49 yıl oldu. Adı farklıydı... Önce 'Birleşmiş Oyuncular' ve 'Site Tiyatrosu' kurulmuştu. Bazı oyunlar unutulmuyor, sürekli soruluyor. "Yeniden oynayacağız" diyorduk yıllardır. Bu sene 45'inci yıl olunca... Bir de doğrusunu söylemek gerekirse; başka bir oyun çalışacaktım, o şanssızlığa kurban gitti. 'Ben Anadolu'yu erkene aldık.

* Oyunu güncellediniz mi?
Değişiklik yapmaya gerek duymadım. Aynı mı, değil tabii... 20 yıl geçmiş. Benim düşünce biçimimde değişiklik olmuş. Düşüncelerim farklılaşmış. Onların kendiliğinden getirdiği bir yorum farkı oluyor zaten. İkinci kez seyredenler "Oyunu şimdi daha iyi anladık" diyor. Seyirci bu oyunu çok dikkatli seyrediyor ve heyecanlanıyor.

YABANCILAR ŞAŞIRIYOR

* Bir Türk yazarın yazdığı bir oyun ve siz bunu yıllar önce İngilizce olarak da birçok ülkede oynamışsınız!
Oyundaki kişiler evrensel boyutu yakalarsa, dünyanın neresine giderseniz gidin fark etmiyor; aynı sonucu alıyorsunuz. Arthur Miller'ın ve Shakespeare'in oyunları da böyledir. Evrensellik böyle birşeydir. Coğrafi farklılık, farklı algılama ortaya çıkarabilir ama tüm insanların duyguları anlaması hemen hemen aynıdır.

* Yabancılar bunun bir Türk oyunu olduğunu öğrenince ne tepki veriyorlardı?
Tabii şaşırıyorlar. Onlar Türkiye'de bir tiyatro olduğunu da bilmiyorlar! Atatürk'ün sanata açtığı pencerelerden sonra, Türkiye'de dünyayı şaşırtacak bir zenginliğin olduğu ortaya çıktı. Bu genç Türk insanının baleye, müziğe; tiyatroya kabiliyeti olduğu anlaşıldı. Avrupa'dakilerle aynı seviyeye gelmiş, hatta daha ileriye gitmiş sanatçılarımız var. Türkiye akıllı olsa, sanatçılarını destekler. İnsanları birbirine yaklaştıran sanattır. Son zamanlarda böyle anlayış yok. Sanat şimdilerde çok itibarlı değil.