kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gebe fil hayvan hakları savunucularını kızdırdı

Yeni Haber
Avustralya'nın Sydney kentindeki Taronga Hayvanat Bahçesinin yetkilileri, 9 yaşındaki Asya filinin gebe olduğu haberiyle sevince boğuldu.

Taronga Hayvanat Bahçesindeki, türü tükenme tehlikesi altında bulunan Asya fili Thong Dee, Avustralya'da esaret altında doğuran ilk fil olacak.Hayvanat Bahçesi Müdürü Guy Cooper, yaptığı açıklamada, "Bu tarihi olayı duyurmaktan büyük gurur duyduklarını" kaydetti.

Thong Dee'nin gebe olduğu haberi, hayvan hakları savunucularını ise hiç mutlu etmedi. Uluslararası hayvan hakları kuruluşu "International Fund for Animal Welfare" (IFAW) uzmanları, bu kadar küçük bir filin üremesine izin verdiği için hayvat bahçesi yetkililerini suçluyor. Kuruluşun Asya Pasifik Direktörü Erica Martin, "Bu yaştaki bir filin gebe kalmasına izin vermenin, 12 yaşındaki bir kız çocuğunun hamile kalmasıyla eşdeğer olduğunu" savundu. Yaptığı açıklamada, bunun tamamen "sorumsuzluk" olduğunu söyleyen Martin, esaret altında üreyen fillerin en az 11 yaşından önce gebe kalmamaları gerektiğini kaydetti.

Avustralya'daki "Royal Society for the Protection of Cruelty to Animals" (RSCPA) kuruluşu da Thong Dee'nin gebeliğine karşı çıkıyor. Kuruluştaki baş uzman Bidda Jones, "Hayvanat bahçesinde doğan yavruların doğal hayattakilerden iki kat fazla ölüm riski taşıdıklarını, bu gebeliğin, hem anneyi hem yavruyu riske attığını" söyledi. Jones, "ölü doğum, yavrunun öldürülmesi ve reddedilmesinin, ölümlerin temel nedenleri olduğunu, Thong Dee'nin yaşı ve yetersiz sosyal deneyiminin, bu gebeliği çok riskli hale getirdiğini" belirtti. Hayvanat bahçesi yetkilileri, dişi filler Porntip, Pak Boon, Tang Mo ve Thong Dee'nin üremek için son derece uygun olduklarının belirlendiğini, ayrıca Avrupa'daki bir hayvanat bahçesinde daha önce 5,5 yaşındaki bir filin gebe kaldığını kaydetti.

Thong Dee'nin 22 aylık gebeliğinin 5. ayında olduğu ultrason yardımıyla belirlenirken, 10 santimetrelik fetüsün cinsiyetinin henüz belli olmadığı belirtiliyor. Thong Dee, Tayland'dan Kasım 2006'da getirilen 8 Asya filinden biri.