kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hat-trick yaptı

ABD'deki başkanlık yarışında önceki gün yapılan üç ön seçimi de alan Cumhuriyetçi aday McCain rakibiyle aradaki farkı üç katına çıkardı.

Demokrat aday Barack Obama da üçledi. Delege sayısı açısından rakibi Hillary Clinton'u ilk kez geride bıraktı. Arka arkaya sekizinci zaferini kazandı.

Seçim yarışında net zaferlerine bir yenisini daha ekledi siyahi Senatör Barack Obama... Hem de ne zafer! Anketlerde önde gittiği bilinen Obama'nın kendisi ya da ekibi dahi belki de böylesine fark atmayı beklemiyordu. Ne de olsa rakibi, yıllardır siyasetin içinde olan iki dönemdir de New York Senatörü olan Hillary Clinton'dı. Ancak Maryland, Virginia ve Washington DC'de yapılan ön seçimlerde Obama, rakibi Hillary'ye 30'a yakın puan farkı atarak silip süpürdü. Üç eyalette delegelerin 65'ini aldı. Hillary'ye sadece 33'ü kaldı. Cumhuriyetçi John McCain de benzer bir zafere imza attı. 71 yaşındaki Vietnam gazisi de üç seçimdeki 92 delegenin tümünü hanesine yazdırdı.

TEK RAKİBİM JOHN MCCAIN!
Aldıkları bu net zaferler iki adaya da tam bir güven aşıladı. Obama, zafer konuşmasında Hillary'ye hiç değinmeden, partisinin adaylığını kazanmışçasına doğrudan "tek rakip" John McCain'e seslendi. Kasımdaki seçime gönderme yapan Obama "McCain bir Amerikan kahramanı. Ulusumuza hizmetiyle onur duyuyoruz. Ancak öncelikleri Amerikan halkının gerçek sorunlarına hitap etmiyor" dedi. Sadece 4 yıllık bir siyasi geçmişi bulunan ve ABD'nin ilk siyahi başkanı olmayı hedefleyen Obama, "Onunkiler geçmişin çökmüş politikaları" diyerek yüklendi.

ANKETLER 'OBAMA' DİYOR
Senatör McCain'in de "hedef rakip" olarak kendisine sadece Obama'yı seçmesi, Hillary Clinton için utandırıcı bir gelişme oldu. McCain de açıklamalarında Obama'nın kampanyası için seçtiği "değişim" ve "umut" sloganlarına yüklendi.İki aday da partilerinin ilan edilmiş başkan adayı gibi konuşmalar yaparak artık ön seçimlere değil kasım ayında yapılacak başkanlık seçimine odaklı ifadeler kullandı. USAToday/Gallup'un yaptırdığı başkanlık seçimi anketine göre Cumhuriyetçilerde McCain, Huckabee karşısında yüzde 53'e 27 önde. Demokratlar ise aradaki fark çok daha az. Yüzde 47'ye karşı 44'le Obama önde.

...DELEGELER...

Obama 1224 (2025 kazanması gerekiyor)

Hillary 1198 (2025 kazanması gerekiyor)

McCain 821 (1191 kazanması gerekiyor)