Haydi Çocuklar Mutfağa Petek Gökçe, İnkılap Kitabevi, 208 sayfa, 24 YTL
Haydi Çocuklar Mutfağa
"Ağaç yaşken eğilir." Yemek kültüründe de bu atasözü geçerli. Bir insan ne kadar erken yaşta bu kültürü alırsa, ileride de yedikleri ve onların malzemesi hakkında bilgi sahibi olur; bu gibi bilinçli tüketicileri kandırmak, aldatmak çok zorlaşır. Gelişmiş ülkeler, bu gerçeğin farkındalar. Çocuklar için tat duyusunu geliştirme seminerleri, erkek ve kız çocuklar için basit yemek dersleri düzenliyor; onları geleceğin bilinçli yemekseverleri olarak yetiştiriyorlar. Geçtiğimiz günlerde bizde de bu gereksinimi karşılayacak bir kitabın çıktığını görmek beni mutlu etti: Haydi Çocuklar Mutfağa. Kitabın yazarının çocukluğundan lise dönemine kadar Almanya'da yetişmiş olmasının, bu eserin ortaya çıkmasına katkısı olduğu kuşkusuz. Eser, önce malzemelerin nasıl ölçülmesi gerektiğinden başlayıp, yemek pişirmede kullanılan avadanlık ve cihazları tanıtıyor. Ardından basit ekmek, çorba, salata, tuzlu çörekler, sıcak ve soğuk içecekler ile 'Damak Gıdıklayıcıları' başlığı altında tat alma duyusunu güçlendirici bazı deneyler yer alıyor. Tarifler iri puntolarla verilmiş, her tarifin bir fotoğrafı var, ayrıca tarifin uygulanmasında bazı püf noktaları da eklenmiş. Her tarifin yanında çocuğun yaptığı yemeğin fotoğrafını yapıştırabileceği ve kendi yarattığı bir tarifi yazabileceği boş bir sayfa bırakılmış. Çocuğuna yeme içme dünyasının kapısını aralamak isteyen anne ve babalara öneririm.
Yayın tarihi: 10 Şubat 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/10/pz/haber,2FD67AD4B0124628AC25F1C7719852BE.html
Tüm hakları saklıdır.