kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk kadınları daha erken menopoza giriyor

Yeni Haber
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ali Rıza Aydın, Türkiye'de kadınlarda menopoz yaşının 43-52 arasında değiştiğini belirterek, Türk kadınlarının diğer ülkelerdeki hemcinslerine oranla çok daha erken yaşlarda menopoza girdiklerini belirtti.

Depresyon ilaçlarının kadınların menüstrasyon dönemlerinde düzensizliklere neden olduğunu dile getiren Aydın, bu düzensizliklerin hissedildiği noktada ilaç kullanımının kesilmesi gerektiğini söyledi. Aydın, Türkiye'de kadınlarda menopoz yaşının 43-52 arasında değiştiğini belirterek, Türk kadınlarının diğer ülkelerdeki hemcinslerine oranla çok daha erken yaşlarda menopoza girdiklerini belirtti.

Doruk Sağlık Grubu diyestisyeni Rabia Kaya ise yetişkinlerde beslenmeyle ilgili önerilerde bulunurken, "Bayanlar besin çeşitliliğine özen göstermeli. Az az ve sık sık öğünler tüketerek, günde en az 2 litre su tüketmeli" dedi.

"Besin yoncasında süt ve süt ürünleri grubundan özellikle kemik erimesini önlemesi açısından günde en az 3 porsiyon, A, B, C, E vitaminleri, kalsiyum ve demir içeren sebze ve meyve grubundan 5-7 porsiyon, protein grubundan demir ve çinko alımı için 4 porsiyon, B vitaminlerinin tümünü içeren karbonhidrat grubundan ise 12-14 değişimli porsiyonlar halinde tüketilmeli" şeklinde konuşan Kaya, besin tüketim miktarlarının yaş, cinsiyet ve yapılan fiziksel aktiviteye göre değiştiğini ifade etti.

Besinlerin başka besinlere dönüşmesiyle birlikte (sütün yoğurda dönüşmesi gibi) içeriğindeki yararlı birçok maddenin kaybolduğuna dikkat çeken Kaya, "Besinler mümkün olduğunca dönüşmemiş ve katışıksız biçimde alınmalı" şeklinde konuştu.

Besinlerin haşlama sularının pişirme sırasında dökülmemesi gerektiğine dikkat çeken Kaya, "Pişirilen makarnanın suyunda bulunan B ve C vitaminlerinin besin değeri oldukça yüksektir. Bu nedenle mümkün olduğunca pişirilen yemeklerin suları dökülmemeli diğer yemeklerde de kullanılmalıdır" dedi.

Kaya, yemeklerde sıvı yağ çeşitlerinin kombinasyon halinde kullanılması gerektiğini hatırlatırken, oluşabilecek parazitlere karşı el temizliğine özen gösterilmesi konuları üzerinde de durdu. Dengesiz beslenmenin kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığını belirten Kaya, bayanların zayıf kalma uğruna tek tip beslenme diyeti uyguladıklarını, ancak bu şekilde hem sağlıksız bir beden, hem de ertelenmiş bir yaşam biçimi edindiklerini belirtti.