kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Bebeğimin ağlaması durmuyor!

Altı aylık bir kız annesiyim. Üç aydır gaz nedeni ile zor günler geçirdik. Kızım sürekli ağlıyor ve ben bunun nedenini anlayamıyorum. Ne yapmalıyım? Oya Z./Adana

Gazlı çocukların anneleri genellikle sizin yaşadığınız korku ve tereddütleri yaşar. Bazen ağlamanın gazdan mı, yoksa başka bir nedenden mi kaynaklandığını anlamak zordur. Bebeğinizi daha çok tanıdıkça, belirtileri sağlıklı değerlendirmek mümkün olur. Buna karşın size gerçek ağrıyı ayırt etmenize yardımcı olacak bir-iki küçük ipucu vermeyi arzu ediyorum. Ağrısı olan bebek;

* Kaşları çatılmış, alnı kırışmış ve gözleri kapalı haldedir.

* Günlük davranışları değişmiş, iştahı azalmıştır. Sürekli huzursuz ve gergindir.

* Ya daha fazla uyur ya da daha az. Uykusundan aniden ağrı ile uyanır. Şiddetli ağrısı olsa bile, çok yorulduğundan kısa süreler ile uykuya dalabilir.

* Nefes alıp verirken inler ya da soluğunu tutar.

* Yumrukları sıkılmış haldedir. Bacaklarını sık sık karnına çeker ya da tekme atar.

* Onu kucağına alan kişiye sıkıca sarılır, basıyorsa topallar ya da hiç hareket etmek istemez

* Ağrıyan yerini elletmez. İdrar yolları enfeksiyonu, kulak iltihabı ve ishal, bebeklerin ağlamasına sebep olan enfeksiyonların başında gelir. Bunların yanında fark edilmeden meydana gelen göz beyazındaki çizilmeler, anne saçından dökülen kılların penis ya da parmak etrafına dolanması ya da köprücük kemiğinin çatlayarak hasar görmesi de, bebekte sebebi zor anlaşılan ağlamalara yol açabilir.

Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.