NASA, Atlantis için geri sayıma başlıyor
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), perşembe uzaya göndermeyi öngördüğü Atlantis uzay mekiğini fırlatmak için bugün geri sayıma başlıyor...
Atlantis ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gidecek 7 kişilik mürettebatın da bugün Kennedy Uzay Merkezi'ne geleceğini belirten NASA yetkilileri, geçen salı uzay mekiğinde tespit edilen küçük arızanın da fırlatma işlemini etkilemesinin beklenmediğini kaydettiler. Mekiğin fırlatılmasını daha önce birçok kez engelleyen yakıt kesme sensörlerindeki önemli arızayı giderdiklerini açıklayan NASA mühendislerinin, Atlantis'i uçuran elektronik cihazları soğutmaya yarayan radyatör hortumundaki sorunu da çözeceklerinden emin oldukları belirtiliyor.
Yetkililer, soğutma borusu uçuş sırasında sorun çıkarsa bile başka bir hortumla gereken soğutmanın yapılabileceğini kaydediyorlar. NASA, geçen iki ay Atlantis uzay mekiğinin fırlatılmasına engel olan yakıt kesme sensörlerindeki arızanın giderilmesi üzerine mekiğin perşembe Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmesine ilke olarak onay vermişti.
NASA yetkilileri, başka bir arıza çıkmazsa mekiğin perşembe TSİ 21:47'de fırlatılacağını açıklamışlardı. Atlantis uzay mekiği, UUİ'ye Avrupa Uzay Ajansı'nın en önemli katkısı sayılan 13 ton ağırlığındaki ve 1,3 milyar avro değerindeki bilimsel laboratuvarı Columbus'u götürecek.
Yer çekimi dolayısıyla Dünya yüzeyinde yapılması imkansız bilimsel deneylerin yürütüleceği laboratuvar, Atlantis'in 5 Amerikalı, bir Alman ve bir Fransız mürettebatının çalışmalarıyla monte edilecek.Atlantis uzay mekiğinin fırlatılışı, sensör sistemindeki arızalardan ötürü daha önce 6 ve 9 aralıkta ertelenmiş, NASA, daha sonra Atlantis'i 10 ve 24 ocakta tekrar fırlatmayı planlamış, ancak geçen ay sonunda arızayı gidermek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğuna karar vermişti.
ABD, "Columbus" laboratuvarını uzaya götürme karşılığında İtalya ile "Harmony" modülünün inşası konusunda anlaşmıştı. UUİ'ye 1998'den bu yana 14 belli başlı ek modül monte edildi. İstasyonun ilk modülü olan 13 telefon kabini büyüklüğündeki "Destiny"de bilimsel deneyler için mekanlar ve robot kolun kontrol merkezi bulunuyor. Ay ve ötesine gitme planları çerçevesinde UUİ'yi astronotların uzun
süreli kalışları için kullanmayı amaçlayan NASA ve ortakları, istasyonun inşasını 2010'a dek tamamlamayı planlıyor.
Yayın tarihi: 4 Şubat 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/04//haber,D55C579B73744C399EB8314388B4D796.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.