kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hitler'in kayıp filosu Ağva sahilinde çıktı

Nazi liderinin Rus gemilerini batırmak için yolladığı 3 denizaltı, 60 yıl sonra bulundu. Selçuk Kolay ve ekibi, hayatta kalan mürettebatla konuşarak enkazları Ağva ve Zonguldak arasında belirledi..
İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanların "ölüm makinesi" olarak adlandırılan efsanevi deniz altıları, "U-Boat"ların üçünün enkazına Karadeniz'de ulaşıldı. Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı (TINA) Yönetim Kurulu Üyesi, ünlü sualtı araştırmacısı Selçuk Kolay'ın ekibiyle birlikte yaptığı bu keşfi, İngiliz Sunday Telegraph gazetesi dünyaya duyurdu. Kolay ve ekibi 30'uncu filonun 3 kayıp deniz altısına, Alman arşivleri, hayatta olan personelle yapılan görüşmeler ve denizdeki arama çalışmalarından sonra ulaştı. "Hitler'in kayıp filosu" olarak anılan denizaltıların enkazının, Ağva ve Zonguldak arasında 50 metre derinde yattığını belirledi...

ESKİ KAPTAN HARİTA ÇİZDİ
U-23 denizaltının eski kaptanı Rudolf Arendt (85), Selçuk Kolay'a mürettebatının sahilin hangi noktasında karaya çıktığını gösteren bir harita çizdi. Bu haritadan faydalanan Kolay, U-20 denizaltısının sahilden 2 mil açıkta, U-23 denizaltısının Ağva'dan üç mil, U-19 denizaltısının ise Zonguldak'ın üç mil açığında belirledi. Telegraph'a konuşan Kolay, "Savaşın en az bilinen, buna karşılık en ilginç olaylarından biri" dedi. Kolay'ın bulguları ile ilgili olarak bu hafta İngiltere'nin Plymouth liman kentinde bir sunum yapacağını kaydetti.

KARADENİZ'E NEHİRDEN İNMİŞTİ
Alman denizaltıları, savaş sırasında Rus gemilerini batırmak amacıyla nehir yoluyla Kiel limanından Romanya'nın Könstence limanına götürüldü. Hitler'in planıyla dünyanın dört bir yanına dağılan denizaltılardan üçü, 2 yıl içinde onlarca gemiyi batırdı. Ancak Romanya'nın 1944'te taraf değiştirerek Almanya'ya savaş ilan etmesinin ardından Karadeniz'de sıkışıp kaldı. Türkiye'nin savaştaki "tarafsız" statüsü nedeniyle Karadeniz ve Boğazlar'dan da çıkamadı. Batırılmaları emredilen bu üç denizaltının personeli, karaya çıkınca Türkiye tarafından gözaltına alındı. 60 yıldır da enkazına ulaşılamadı.
Haberin fotoğrafları