kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Euromoney, Akbank Private Banking'e "Türkiye'nin En İyisi" ödülü verdi. Londra'da Christ Church Spitalfields Venue'de düzenlenen törende ödülü Önder (solda) ve Çulhacı aldı.

Süper zengin 22 bin ailenin 100 milyar dolarlık serveti var

CÜNEYT TOROS
Akbank Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Önder, 22 bin ailenin 100 milyar dolarlık servetinin 15 milyarının özel bankacılık birimlerinde değerlendirildiğini söyledi..
Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 'süper zengin' diye tanımlanabilecek 22 bin aile var. Bunların servetleri 100 milyar doları aşıyor. Akbank'ın Private Banking'den (özel bankacılık) Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, Türkiye'deki 'özel bankacılık' birimlerinin bu paranın 15 milyar dolarını yönettiği bilgisini veriyor. Fikret Önder, bu bilgileri İngiliz finans dergisi Euromoney'den "Türkiye'nin En İyi Private Banking Ödülü"nü aldıktan sonra yaptığı özel sohbette verdi.

3 BİN MÜŞTERİ VAR
Akbank Strateji ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı ile birlikte yaptığı toplantıda Önder, Türkiye'de özel bankacılık birimlerinin değerlendirdiği paranın yarısından fazlasını yani 8 milyar dolarlık bölümünü Akbank Private Banking tarafından yönlendirildiğini belirtti. Önder, bu miktarın yarısının kişilerin, 30-40 adet vakfın ve benzeri kuruluşun da yaklaşık 4 milyar dolarını yönettiklerini söyledi. Akbank'tan "özel bankacılık" hizmeti alma alt sınırının 500 bin dolar olduğunu vurgulayan Önder, Akbank'ın Private Banking bölümünü Türkiye'de "ekonomik kıyametin koptuğu" Mart 2001'de oluşturduklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "2007 sonu itibariyle 3 bin özel bankacılık müşterimiz var. Bunlar arasında kamu kurumları da, vakıflar da yer alıyor. Bu paranın yarısı kurumsal yatırımcılarımıza ait."

NAPOLYON'UN SÖZÜYLE
Önder, Akbank Private Banking'le ilgili sunumuna başlarken Napolyon Bonapart'ın, "Olağanüstü durumlar, olağanüstü çözümler bulmamızı gerektirir" sözünü kullandı. Dünyada 10 milyon 'süper zengin' ailenin 37.2 trilyon dolar serveti olduğuna dikkat çeken Önder, şu bilgileri verdi: "Bu servetin yüzde 50'si Private Banking hizmeti alır. Servetin yüzde 64'ü ABD, Japonya, Almanya, İngiltere ve Fransa kaynaklı. Biz Türkiye'de 500 bin dolar tasarrufa yönlendirebileceği varlığı olanı potansiyel müşteri görürüz. Örneğin, 2 milyon dolarlık evinde oturan birisi bu varlığı ile müşterimiz olamaz. Ama oturduğu eve ek olarak 500 bin dolarlık evi daha varsa o zaman müşterilerimiz arasına girebilir. Özel bankacılık hizmeti alabilme sınırı dünyada 1 milyon dolardır." Bir özel müşteri yöneticisinin 60 müşteriye hizmet verdiğini belirten Önder, "Müşteri gizliliği ve buna bağlı karşılıklı güvene özen gösteririz. İsteyene G. Afrika Borsası'nda bile hisse alırız" dedi.