net 425g Hazırlayan Gamze Bursa; yazarın kendi yayını; 357 sayfa, 50 YTL.
net 425g
Önce kitabın adını, ağırlığından aldığını düşündüm. Ama elimde şöyle bir tarttığımda iki kilo civarında olduğunu fark ettim. Dolayısıyla kitabın ağırlığı olamazdı. Meğer kapakta fotoğrafı yayımlanan fırında baharatlı pirzolanın net ağırlığıymış 425 g. Bu bile, kitabın diğer yemek kitaplarından farklı olduğunu gösteren bir işaretti sanki... Yemeğe meraklı hanımlar, küçüklüklerinden itibaren öğrendikleri tarifleri defterlere yazarlar. Bu yemek defterleri, yaşamları boyunca yaprakları sararmış, üzerlerine yemek pişirirken malzemeler damlamış halde onlara eşlik eder, hatta sonra kızları da kullanır. Son zamanlarda karşılaştığım, görsel açıdan en kaliteli yemek kitabı olan net 425g de böyle bir lise defterine ve kenarları kıvrılmış, solmuş kâğıtlara yazılmış 162 tariften oluşuyor. Burada yer alan, sayısız kere pişirilerek denenmiş, ama solgun kâğıtlarda saklı kalmış, sonunda birer sanat eseri görünümüne büründürülerek kitaba aktarılmış yemekler bana Külkedisi masalını hatırlattı. Kitabı hazırlayan Gamze Bursa, 2002'den beri yemek fotoğrafları stilistliği gibi önemli bir işi yürütüyor. Yemek, sofra düzenlemesi ve mekân tasarımı üzerine de yazılar yazıyor. Kitaptaki çok başarılı fotoğraflar Gökçe Erenmemişoğlu'na, grafik tasarımı ise Berna Koritan Sönmez'e ait. Eser, çok kolay uygulanabilecek, okurken bile lezzetleri damakta hissedilebilen, basit oldukları kadar sunumları son derece estetik yemek ve tatlı tariflerini içeriyor.
Yayın tarihi: 3 Şubat 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/03/pz/haber,F11432C0F7984AECAD22D93000815114.html
Tüm hakları saklıdır.