kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Alex, yüzde 15, Sergen yüzde 10 vergi verecek

RAHİM AK
2008'de yüzde 35 vergi ödemesi gereken Süper Lig futbolcularının vergisi yüzde 15'te kalıyor. Birinci lig futbolcuları gelirleri üzerinden yüzde 10, ikinci lig ise % 5 vergi ödeyecek..
Bu yıl yüzde 35 olması gereken Süper Lig futbolcuların vergisi yüzde 20 indirilerek yüzde 15'te kalacak. Birinci lig futbolcularının vergisi yüzde 10, ikinci lig futbolcularının vergisi ise yüzde 5 olacak. Buna göre Fenerbahçeli Alex de Souza'nın vergisi yüzde 15, Eskişehirsporlu Sergen Yalçın'ın vergisi yüzde 10 olacak. Yıllardır ne kazanırsa kazansın vergisini asgari ücretli gibi yüzde 15 olarak ödeyen futbolcuların 1 Ocak 2008'den itibaren normal çalışanlar veya serbest meslek mensupları gibi gelir vergisi yüzde 15 ile 35 aralığına çekilecekti. Futbolcuların çoğunluğunun yıllık kazancı da yıllık 44 bin 700 YTL'nin üstünde olduğu için yüzde 35 vergi ödeyecekti.

YASA TAMAMLANDI
Ancak, başta üç büyük kulüp ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü olmak üzere Maliye ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı'na yaptıkları baskı sonucu yüzde 20 ile 30 arasında vergi indirimini kaptılar. Edinilen bilgilere göre Maliye, konuyla ilgili yasal hazırlıklarını tamamladı. Hazırlanan yasa tasarısına göre futbolcuların beyanname vererek gelir vergisi ödemesi gerekmiyor. Ancak futbolcuların vergisi onların ücretini ödeyen kulüplerden stopaj kesintisi yoluyla kesilecek. Bu oranı ise yüzde 0'dan yüzde 25'e kadar belirlemek Bakanlar Kurulu yetkisine bırakılıyor. Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ise vergiyi Süper Lig kulüpleri için yüzde 15, birinci lig futbolcularının vergisinin yüzde 10, ikinci lig futbolcularının vergisinin ise yüzde 5 olmasını kararlaştırdı. Karar Bakanlar Kurulu'nun imzalarının ardından Meclis'e getirilecek.

44 BİN YTL'NİN ÜSTÜ % 35
Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 64'üncü maddesi ile futbolculara tanınan vergi istisnası, bu yılın bitiminde ortadan kalktı.1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, futbolcular da esnaf, tüccar, sanayici, avukat ve mimarlar gibi, gelir vergisi ödeyeceklerdi. Gelir vergisinin oranı, yüzde 15'ten başlıyor ancak belli sınırı aşınca, yüzde 35 oranı uygulanıyor. Örneğin, 2008 yılı tarifesine göre, yıllık geliri 44 bin 700 YTL'yi aşanların gelirlerine, yüzde 35 vergi oranı uygulanıyor. Futbolcuların, transfer ücreti, galibiyet primi, aylık ücret vs. olarak, yıllık geliri 47 bin YTL'nin çok üzerinde olduğu için, yüz binlerce YTL yada milyonlarca YTL'lik transfer ücretleri, yüzde 35 oranında vergiye tabi olacaktı.