Yumurta ve tuza AB standardı
Yumurtanın ambalajlama ve gıda üretiminde kullanım koşulları AB standardına uyduruldu. ..
Yumurta ürünlerinin üretiminde kullanılacak yumurtaların kabukları yapısal gelişimini tam olarak tamamlayacak ve kırık içermemiş olacak. Ayrıca, yumurta kırma işlemi, yumurta ürünlerinin üretimindeki diğer işlemlerden ayrı bir yerde, kontaminasyonu en aza indirecek şekilde yapılacak.
Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre, kırık yumurtalar yumurta ürünlerinin üretimi de dahil olmak üzere, gıda maddelerinin üretiminde kullanılamayacak. Yumurta ürünlerinin üretiminde kullanılacak yumurtaların kabukları yapısal gelişimini tam olarak tamamlayacak ve kırık içermemiş olacak. Çatlak yumurtalar üretildikleri çiftlikten ve paketleme merkezinden doğrudan yumurtaların işlenecekleri işletmeye getirilmesi ve işletmeye alındıktan sonra bekletilmemesi koşuluyla yumurta ürünlerinde ve gıda maddelerinin üretiminde kullanılabilecek. Yumurta kırma işlemi, yumurta ürünlerinin üretimindeki diğer işlemlerden ayrı bir yerde, kontaminasyonu en aza indirecek şekilde yapılacak.
Farklı kanatlı hayvanlara ait yumurta ürünleri ise birlikte işlenemeyecek. Farklı ürünler aynı makinede kullanılmadan önce makinelerin hijyeni sağlanacak. Kirli yumurtaların yıkanması, dezenfekte edilmesi, kurutulması ile yumurtaların kırılması, muhteviyatlarının toplanması ve kabuklarının ve zarlarının uzaklaştırılması işyerinde ayrı bölümlerde yapılacak. Birinci kalite yumurtaların kabuğuna, işletme ve kümes numarası damgalanacak. Yumurtalar, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. Son tüketim tarihi ise yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacak. Birinci sınıf olmayan fakat yumurta ürünlerinin hazırlanmasına uygun olan yumurtaların ambalajında B sınıfı ifadesi ile büyük harflerle "gıda sanayi içindir" yazısı yer alacak.
SOFRA TUZUNA DA DÜZENLEME
Bu arada Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği'ne göre, tuz beyaz renkte olacak ve yabancı madde içermeyecek. Rafine edilerek veya yıkanarak temizlenmiş tuz, işlenmiş tuz olarak piyasaya sunulamayacak. Tuzlarda sodyum klorür miktarı en az yüzde 98 olacak. Bir kilo sofra tuzuna 25-40 miligram potasyum iyodat katılacak. Gıda sanayi tuzuna iyot eklenmesi durumunda sofra tuzu için belirlenen ürün özellikleri gıda sanayi tuzunda da sağlanacak. Sofra tuzunun ambalaj miktarı 1.5 kilodan 3 kilograma çıkarıldı. Gıda sanayi tuzu üretim yerleri ve toptancılar hariç başka yerlerde satışa sunulamayacak. İyotlu tuzun ambalajında "Sağlık Bakanlığı iyotlu tuz kullanılmasını öneriyor" sembolü bulunacak.
(ANKA)
Yayın tarihi: 23 Ocak 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/23//haber,6E90AD49018843909B2FAC37322B9D3B.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.