Ortaöğretime geçişte getirilen yeni sistemin amacı, ilköğretimde uygulanan yeni müfredatın başarısını ve temel felsefesinin yerleşmesini sağlamak. Ortaöğretime geçişin tek bir sınava bağlanmadan, sürece dayalı ve objektif bir yerleştirmeyle gerçekleştirilmesi. Eğitim ve öğretimde kaliteyi artırmak. Yeni modelle 6, 7 ve 8. sınıflarda yapılacak SBS ile öğrencinin gelişimini değerlendirmek. Okullar arasındaki niteliğe ve niceliğe ilişkin farkları gidermeye yönelik veriler sağlamak. Öğrenciler üzerindeki sınav kaygısını azaltmak ve öğrencinin sosyal ve kişisel gelişimine zaman ayırmasını sağlamak olarak sıralanabilir.
Yaklaşık soru sayısı Sınavlarda sadece öğrencinin devam ettiği sınıftan soru çıkacak. 6. sınıfta (yaklaşık Türkçe 19, Mat. 16, Fen 16, Sos. 16, Y. Dil 13) 80 soru, 7. sınıfta (yaklaşık Türkçe 21, Mat. 18, Fen 18, Sos. 18, Y. Dil 15) 90 soru, 8. sınıfta (yaklaşık Türkçe 23, Mat. 20, Fen 20, Sos. 20, Y.Dil 17) 100 soru çıkacak. Türkçe, Mat., Fen, Sos., Din Kül.Ahlak Bil. ve Y. Dilden sınıf müfredatına odaklı sorular olacak. Tek. ve Tasarım'dan soru yok. En yüksek katsayı Türkçe ve Mat.'te (4). Daha az katsayı Fen ve Sos.'de (3). En az katsayı ise Y.Dil'de olacak (1).
MEB'in bu yıl uygulamaya koyacağı Ortaöğretime Geçiş Modeli'nin (OGES) ilk deneme sınavı, örnek SBS 6 ve 7. sınıflara geçen ay yapıldı. SBS'lerdeki sorularla ile ilgili
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER)
Genel Başkanı, değerli dostum
Enver Yücel'in değerlendirmesi şöyle:
Türkçe sorularında, okuma, okuduğunu anlama, çıkarım yapma ve doğru kelime kullanımı sorgulanmış. Şekil, hatta grafik kullanılması bir yenilik. Matematik sorularında yeni müfredatın gereği modellemeler var, dolayısıyla soyut matematiksel terimler somut hale getirilmiş. Müfredattaki
"geometrik kavramlar" dan soru sorulmamış. Bu da soruların tüm konuları sorgulamadığını gösteriyor. Sorularda çok olumlu ve öğrencilerin yaş grubuna uygun bir yapı kullanılmış.
Fen ve teknoloji soruları 6. sınıflarda tamamen bilgiye dayalı basit sorular...
7. sınıflarda ise, 1 soru hariç, doğrudan bilgi içeren basit sorular. Tarih soruları şekilli ve somut ifadelere dayanıyor. Coğrafya sorularında zorluk derecesi yüksek. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları seçmeli. Yabancı dil; soru kökü olarak Türkçe, ancak seçenekleri yabancı dil olarak sorulmuş. Öğrencilerin yabancı dilde temel ifadeleri kullanımı sorgulanmış. Yabancı dil soruları bu tarzda olursa öğrencilerin farklılıkları ortaya çıkmayacak. İşte örnek SBS'lerin analizleri.
20 Ocak'
ta SBS 6. sınıfların SBS'si
21 Haziran, 7. sınıfların SBS'si ise
22 Haziran'
da yapılacak. SBS başvuruları
1122 Şubat arasında olacak. Fotoğraflı sınav giriş belgesi
10 Haziran'
dan itibaren okul müdürlüklerince eokul sisteminden çıkartılarak adaya verilecek. SBS sonuçları
31 Temmuz'
da www.meb.gov.tr web sayfasında yayımlanacak.
Bana göre, 6 ve 7. sınıflar SBS'lerde başarılı olabilmek için, deneme sınavlarına katılmalı. Bunlardan biri de TÖDER'in (0212 356 98 15) sınavı. 20 Ocak'ta Türkiye genelinde 6 ve 7. sınıflara yeni sisteme göre uygulanacak sınavın amacı; öğrencinin 300 bine yakın aday arasında yerini görmesini sağlamak. Hadi 6 ve 7. sınıf öğrencileri, bu sınavlara girerek eksiklerinizi görün.
Bugünkü Tüm Yazıları
TÖDER, SBS 'denemesi' yapacak
Yayın tarihi: 16 Ocak 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/16//haber,28CEE6F8710D4EAE88F02ECDB70710FE.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.