kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Tiyatro ruhun gıdasıdır

Tiyatrolar dizileri, diziler de tiyatroları besliyor. Yasemin Yalçın'ın rol aldığı "Oyunun Oyunu" isimli eserde, dizilerden tanıdığımız çok sayıda sanatçı var. Şebnem Dönmez, Serhat Tutumluer, İlyas İlbey, Volkan Severcan, Alp Kırşan gibi. Yasemin Yalçın'ı özlemiştik. Bir süre dizilerden ve tiyatrodan uzak kaldı. Şimdi hepimizi kahkahalara boğan bir oyunla karşımızda. Beşiktaş Kültür Merkezi'nin koca salonu tıklım tıklım doluyor. Neşeli dakikalar geçirmek isterseniz, sakın kaçırmayın.
Madem söz tiyatrodan açıldı, İş Sanat'taki Peter Pan'dan da bahsetmek isterim. Anne babalar şaşkın. Bildiğimiz çocuk hikayesinden çok farklı bir eser sergileniyor. Mesela Peter Pan, evine dönmek isteyen Wendy ve kardeşlerine, "Her anne iyi değildir, belki pencereyi açıp sizi eve almaz" diyebiliyor. "Güvendiğimiz dağlara kar yağdı" diye düşünecek miniklerin psikolojisi, bundan olumsuz etkilenmez mi?
Korsanların, birbirlerine "Aptal sus; geri zekalılar" diye hitap etmesi, çocukların da terbiyesi bozmaz mı? Varolmayan ülkede yaşayan Peter Pan ve arkadaşları, Darling ailesine Wendy'yi teslim ettiklerinde, Peter Pan, "Biz büyümeyeceğiz, okula gitmeyeceğiz, adam olmayacağız, para kazanmayacağız" diye şarkı söyleyip, ters bir mesaj veriyor.
Başarılı bir oyun ama, gerçek Peter Pan'ın çok değişik bir yorumu. Biz, çocuklarımız okuyup adam olsun isterken, hayranlık duyulan masal kahramanı "Adam olmayacağım, para kazanmayacağım" diye protest bir kimlik sergiliyor.
Evlatlarımıza, torunlarımıza tiyatro sevgisi aşılayalım derken, onların zihinlerini bulandırmayalım da!