Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarafından hazırlanan ve internetten ücretsiz indirilen ''Virtual Lab'' isimli program, NASA teknolojisinin evlere taşınmasını sağlıyor.
Sanal mikroskop görevi gören yazılım, Nasa laboratuvarlarında elde edilen mikroskop görüntülerini bilgisayar kullanıcılarının hizmetine sunuyor.
İçinde binlerce örnek olan bir arşive sahip yazılımla, seçilen örnekler yüksek çözünürlükte 145 bin kat yakınlaştırılabileceği gibi, gerçek bir mikroskopta olduğu gibi netlik ayarları değiştirilebiliyor.Çeşitli böcek türleri, elektronik devreler, çiçekler, hatta insan kanı, köpek kalbi ile taş ve fosil örneklerinin incelenmesine izin veren, kişisel olarak evlerde bulunması imkansız hatta bir çok ülkede bile az sayıda bulunan özel elektron mikroskobu, bir böceği en ince ayrıntısına kadar inceleme imkanı sağlıyor.
Sanal mikroskop programının özelliklerini en üst düzeyde kullanmak isteyenler, ''learn.arc.nasa.gov/vlab/index.html'' adresinden bilgi
alabileceği gibi başta çocuklar olmak üzere bir çok kişinin sorularını yanıtlayacak program siteden indirilebiliyor.Sanal mikroskop, nesnelerin element değerlerini de ayrıntılı olarak gösteriyor, örneğin kullanıcılar, Kosta Rika kumsalından alınan bir örnekte hangi elementin ne kadar yoğunlukta bulunduğunu inceleyebiliyor. Elementler çeşitli renklerle ayrıldığı gibi, üzerlerine gelindiğinde element değerleri hakkında daha detaylı bilgi sağlanıyor.
3 BOYUTLU ÇALIŞIYOR
Program, ilk yüklendiğinde 90 örnekte toplam 62 gigapiksellik fotoğraf bilgisi sunuyor. NASA'da kullanılan toplamda milyarlarca dolar değerindeki elektron mikroskobu (Philips Environmental Scanning Electron Microscope), florasan ışık mikroskobu (Fluorescence Light Microscope) ve atomik kuvvet mikroskobundan (Atomic Force Microscope) elde edilen görüntüler 3 boyutlu olarak meraklıların beğenisine sunuluyor.
Sanal NASA laboratuvarı, kullanıcılarına sunduğu üstün kalite görüntüsüyle aynı zamanda gerçek mikroskoptan inceleniyor havası veriyor. Sanal mikroskopta verilen örneklerde, herhangi bir noktayı yönetmek, büyütmek, kontrast ve parlaklık parametrelerini ayarlamak, odağı değiştirmek, temel düzenlemeyi analiz etmek, özellikleri ölçmek ve üç boyutta veriyi sağlamak mümkün oluyor.
Ayrıca, arayüzde, örneklere açıklayıcı not ekleme imkanı sağlayan programda, önceden yaratılan açıklayıcı notlar da incelenebiliyor.Dünyada büyük ilgi gören programla ilgili çeşitli internet sitelerinde görüşlerini açıklayan uzmanlar, programın özellikle lise ve üniversite dönemindeki gençlerin eğitimlerine katkı sağlayacağını vurguluyorlar.
Yayın tarihi: 6 Ocak 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/06//haber,E358A40474E047FCBDCD127A230EC33E.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.