* 3 yıldır özellikle alnımda sivilce çıkıyor. Yaşım 32, ergenliğimde bile sivilcem yoktu. Ne yapmam gerek? G.Ü./İzmir
Rosecea denilen bu tür sivilceler 30'undan sonra çıkar. Çoğunlukla yüzde, seyrek olarak da sırt ve kollarında ucu iltihaplı küçük sivilceler şeklinde belirti verir. Şikayetler burun ve alında daha yoğun olur ve tedavi edilmeden bırakıldığında azabilir. Zaman zaman, aynı ergenlik sivilcelerinde olduğu gibi akne diye anılsa da bunlarda farklı olarak deri gözeneklerinin ağzını dolduran yağ tıkaçları yoktur.
ALKOL SEBEP OLMAZ
Ne hormonların, ne beslenmenin ne de başka faktörlerin Rosecea etkeni olduğu ortaya konmuş değildir. Fakat açık renk tenlilerde daha sık görüldüğü istatistiksel bir gerçektir. Bir zamanlar düşünüldüğü gibi çok alkol alanlarda ortaya çıkmaz fakat Rosecea'sı olanlar alkol alırsa belirtiler alevlenir. Sessiz sesiz giderken birden alevlenmelere sebep olan başka tetikleyici etkenler de vardır. Bunlar fiziksel egzersiz, güneşe ve rüzgara maruz kalmak, sıcak hava, stres, baharatlı yiyecekler alkol ve sıcak banyolardır. Sıcaktan soğuğa çıkmak ya da tersi durumlar yüzdeki damarların genişlemesi ve kızarıklık artışına sebep olabilir.
BAŞLICA BELİRTİLERİ
Rosecea'nın belirtilerini şöyle bir derleyip toparlayalım:
* Kızarık bir yüz ve alında, yanaklarda, burunda ve ağız çevresinde sivilceler... Bu kızarıklık bazen günlerce sürebilir.
* Yüzde örümcek ağına benzeyen küçük kılcal damar kümelenmeleri...
* İlaç ya da losyon sürüldükçe yanan, batan bir cilt. Deri gittikçe kuruyup hassas hale gelebilir.
* Kuru, kırmızı gözler. Göz kapakları kırmızı ve şiş olabilir. Tedavi edilmediğinde Rosecea ciddi göz problemlerine sebep olabilir.
TEDAVİ İLE BELİRTİLER
Temel amaç, belirtilerin kötüleşmesini önlemek ve ortaya çıkma riski olan problemleri ekarte etmektir.
* Antibiyotikli kremler veya haplar kızarıklığın ve sivilcelerin tedavisinde kullanılabilir. Sözü geçen haplar göz rahatsızlıklarının tedavisinde de faydalı olabilir fakat belirgin bir faydanın görülmesi birkaç ay alabilir.
* Gerekirse ileri evrelerde daha etkili ama kullanımı komplike olan A vitamini türevi kremler işin içine girebilir.
* Ciltte kalıcı bozukluklar oluşmuşsa düzeltici küçük cerrahi girişimler uygulanabilir.
* Neyin tetiklediğini bulun. En önemlisi budur; neyin alevlenmeleri tetiklediğini tespit ederseniz ondan kaçınıp rahatsızlığın ilerlemesine engel olabilirsiniz. Bunun için Rosacea'nın parladığı günün öncesinde ne yeyip içtiğiniz not edip daha sonraki alevlenmeler ile karşılaştırabilir ve böylece gerçek sebebi öğrenebilirisiniz.
* Her gün güneş koruyucu krem kullanın. Her gün 15 faktörlü ya da daha yüksek bir koruyucu kullanın; kışın da cildiniz kurumasın diye nemlendirici sürün.
* Cildinize nazik davranın. Kullandığınız tüm cilt bakım ürünleri hassas ciltler için olsun; çizen, inciten malzemelerden kaçının.
* Gözlerinize dikkat edin. Özel olarak yapılmış banyolar ile göz kapaklarınıza masaj yapıp yıkayın. Eğer hassasiyet var ise her gün birkaç defa üzerine kapatacağınız sıcak ve nemli bir örtü altında dinlendirin. Gereğinde yapay göz yaşı damlalarının çok faydasını görürsünüz... Sağlıkla kalın...
Yayın tarihi: 4 Ocak 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/04/gny/eeroglu.html
Tüm hakları saklıdır.