kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

MIT'te üç Mason patron oldu ama...

Ferhat ÜNLÜ
Adnan Menderes Mason Locası'na üye isimler Korur, Karasapan ve Göktürk'ü MİT'in başına getirdi. Ancak Masonlar üzerinden teşkilatta nüfuz edinme planı, asker tarafından bozuldu..
Türk gizli servisinin ilk sivil müsteşarı sanıldığı gibi Sönmez Köksal değil, 1957'de Adnan Menderes tarafından göreve getirilen Ahmet Salih Korur'du. Menderes'in Başbakanlık Müsteşarı ve sağ kolu olan Korur, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın Üstad-ı Azam'ı idi. İlki Nisan-Eylül 1957, ikincisi ise Temmuz-Ekim 1959'de olmak üzere iki defa kısa sürelerle MİT'i yöneten Korur, gençliğinde askeri fabrikalarda çalışarak Kurtuluş Savaşı'na katkıda bulundu. Sivil bürokrasinin çeşitli kademelerinde üst düzey görevlerde bulunan Korur, Demokrat Parti iktidarından sonra Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirildi. Korur'un, Atatürk döneminde uykuya giren masonluğun Türkiye'de yeniden dirilişini sağlayan en önemli isim olduğu söyleniyor. Adnan Menderes, sağ kolu konumundaki Korur'u, Milli Emniyet Reisliği'ne, gizli servise nüfuz etmek ve orduya karşı elini güçlendirmek için atamıştı. Ne var ki bu planında pek başarılı olamadı. Korur teşkilatta büyük bir direnişle karşılaştı. Başbakanlık bünyesinde de küçük bir istihbarat örgütü kurduran Korur, Menderes'in telefonlarını dinlendiğini öğrendiğinde istihbarat yetkililerine "Adnan Beyin telefonlarını neden dinliyorsunuz?" diye sormuştu. Korur'un en çok rahatsız olduğu şey Menderes'in gönül maceralarının bilinmesi idi. 1905 İstanbul doğumlu Korur 2 Şubat 1982'de öldü.

TEŞKİLATTA DİRENÇ
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'na üye bir diğer teşkilat patronu ise 1974 yılında ölen Celalettin Tevfik Karasapan'dı. Karasapan, 1959-1960 yılları arasında sekiz ay süreyle MİT'in başında kaldı. 1899 Medine doğumlu olan Karasapan, Afyon senatörlüğü ve turizm bakanlığı da yaptı. Karasapan'ın kızı Sevinç Karasapan Prof. Dr. Mümtaz Soysal'la evlendi. Tevfik Karasapan'ın oğlu Ahmet Erdinç Karasapan da bir büyükelçi idi. Milli İstihbarat Teşkilatı'ndaki askeri kanat, kırk yıl boyunca Celalettin Tevfik Karasapan'ın 27 Mayıs darbesinin hemen ardından Adnan Menderes'le birlikte Kütahya'da gözaltına alınmasını "MİT darbeleri bildiği halde başbakanlara haber vermiyor" tezine karşı kanıt olarak sundu. Hakikaten de 27 Mayıs darbesinden haberi olmayan Karasapan, askerlerin MAH Reisliğine getirdiği bir isim değildi. Aksine tıpkı Salih Korur gibi Menderes'in teşkilatı kontrol edebilmek için Milli Emniyet'in başına getirdiği bir büyükelçiydi. Bu yüzden darbeden sonra askerler tarafından gözaltına alınmasından daha doğal bir durum yoktu. Eski bir teşkilat yetkilisi, "Ne Salih Korur ne de Karasapan teşkilata nüfuz etme konusunda başarılı olabildi. Korur çok haris ve sert bir adamdı. Sertlikle iktidar sağlamaya çalıştı ama teşkilatta çok direnç vardı, Karasapan daha diplomatikti, ama o da daha teşkilatı bile tanıyamadan 27 Mayıs'la uzaklaştırıldı" diyor.
Haberin fotoğrafları