Doğan Şahin (Ali Muhiddin Hacı Bekir-İstanbul)..
"Türk lokumu, uluslararası literatüre girmiş ve birçok devletin gıda maddesi tüzüğünde var. Bizde de 230 yıldır var. Önceleri 'rahat ul-hulküm, şimdi de 'lokum' diye yerleşmiş. Avrupa'da 'Turkish delight' adıyla imalatı yapılıyor. 200 küsur yıldır formülü belli. Ama lokum, patenti alınacak bir ürün değil. Her firma kendi formülü ve üretim biçimiyle üretir. Şimdi Kıbrıs Rum kesiminde bir firma, 'Ben lokum yapıyorum,' diye ortaya çıkmış ve 'Geroskippou' adıyla marka tescili alıyor. Ama dünyada 'Hacı Bekir lokumu' adıyla kimse yapamaz. Biz yüzde 40 yurtdışına çalışıyoruz. Suudi Arabistan'dan Avustralya'ya kadar bizden alır. Bu sadece bir marka tescil olayı. Bir rekabet ortamı yaratmak istemiş olmalılar. Yine de bu tartışma bir açıdan iyi oldu, çünkü Türk lokumu hatırlandı."
Yayın tarihi: 22 Aralık 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/22/ct/haber,40F54FB025BE4C25A8F3B1AF27BAEC9F.html
Tüm hakları saklıdır.