kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Sorun kimlik değil, iş ve aş"

ŞENOL ATEŞ
Parti Meclisi'ne sunulan MYK raporunda "Doğu-Güneydoğu İçin Sosyo- Ekonomik Kalkınma" bölümü yer aldı. Raporda, "Asıl sorun dil, kültür, kimlik değil; iş, aş, eğitim ve yaşam kalitesindeki yetersizliklerdir" tespiti yapıldı..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bir süre önce Kuzey Irak'a yönelik olarak yaptığı açılımın, Türkiye'yi kapsayan iç boyutu da şekillenmeye başladı. Önceki gün yapılan Parti Meclisi'ne sunulan MYK raporunda, "Doğu-Güneydoğu İçin Sosyo-Ekonomik Kalkınma" önerileri yer aldı. "Asıl sorun dil, kültür, kimlik değil; iş, aş, eğitim ve yaşam kalitesindeki yetersizliklerdir" tespiti yapılan MYK raporunda öne çıkan tespitler şöyle:

* Ekonomik ve sosyal kalkınma hızlandırılmalı. Doğu'da ve Güneydoğu'da sosyal devlet ayağa kaldırılmalı.

* Eğitim ve sağlık alanındaki yetersizlikler hızla giderilmeli.

* İstihdam olanakları hızla geliştirilmeli. Özelleştirilerek kapatılmış olan tesisler ekonomiye tekrar kazandırılmalı. Daha çok sektöre daha çok yabancı ve yerli doğrudan yatırım sermayesi hayata geçirilmeli. Bölgeye yeni tesis ve fabrikalar için doğrudan sermaye akışı desteklenmeli.

* Terörün yarattığı ekonomik mağduriyetler derhal onarılmalı. Boşaltılmış köylere, 'güvenlik, gönüllülük, rasyonellik' ilkeleri ve devlet desteği ile geri dönüş sağlanmalı. Mayınlı araziler temizlenerek temiz tarım alanları yeniden ekonomiye kazandırılmalı. Ziraat Bankası tarım ve hayvancılığın etkin bankasına dönüştürülmeli.

YURTTAŞLIK HAKLARI

*
Bunlarla birlikte 'yaşam kalitesi' yükseltilmeli. Çatışma döneminin mağduriyetleri hak ve hukuk temelinde giderilmeli. Herkes yurttaş olmanın kıvancını yaşayabilmeli, anayasal hakkını, hukukunu koruyabilmeli. Anayasanın 125. maddesi uyarınca idare, kendi eylemli işlerinden doğan zararları ödemeli.

* Başta GAP olmak üzere bölgesel kalkınmaya ilişkin plan ve projeler bir bütünlük anlayışı içinde hızla uygulanmalı. AKP iktidarı GAP'ı rafa kaldırdı, bölgenin kalkınmasını ve bölge insanının refahını adeta unuttu.

* Bölgelere daha çok kamu yatırımı olanağı aktarılmalı. Fiyat mekanizmaları ile bölgesel gelişme farklılıklarını gidermeye yönelik kalkınma modelleri ile yeterli büyümenin sağlanamadığı görülüyor. Bu nedenle her yıl GSMH'nin asgari yüzde 1.5'i oranında kamu kaynağı bölgeye ayrılmalı.