kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Deniz (soldan üçüncü) ve Adnan Şahin (soldan beşinci) Borsa Lokantası mutfak ekibiyle birlikte...

Et olmazsa 'yavan' deniyor

18.11.2007
Gelelim Mutfak Dostları Derneği'nin düzenlediği gecede sofrayı süsleyenlere. Önce kokteylden söz edelim... Ayaklı masaların üzerinde duran altı gözlü honçalarda; elma kakı, armut dıdısı, ceviz, kuru erik, tatlı tarhana gibi atıştırmalıklar vardı. Yanlarında da kızılcık çalkaması servis ediliyordu. Yemeğe geçilince masalara önce 'Tokat karşılaması' adı altında; Tokat ev ekmeği dilimleri üzerine sürülmüş acuka, üzerinde erimiş keçi peyniri olan bez sucuk dilimleri ve yine kızılcık çalkaması geldi. Acuka, ceviz ağırlıklı, çeşitli baharatlarla hazırlanmış bir ezme. Adnan Bey acukayı, "Anadolu insanının evindeki her şeyi yemeğe dönüştürebilmesinin bir örneği," diye anlatıyor. Sucuğa ise özel bir bezin içinde hazırlandığı için bez sucuk deniyor. Yine başlangıçlardan biri olan 'bat', Tokat'ta kadınların hamamda soğukluk hissi vermesi için yedikleri bir yemek. İçinde yeşil mercimek, ceviz, domates, reyhan gibi malzemeler var. Onu takip eden alaca patlıcan, üzerinde yoğurt sosuyla geldi. Bu yemekte beyaz patlıcanlar dilimleniyor, zeytinyağında çevrildikten sonra kapağı kapatılıyor ve buharda pişiyor. Bacaklı çorba, yumurtasız hazırlanan özel bir erişte ve yeşil mercimekten yapılıyor. Adını da erişteden alıyor. Yavan dolmaya ise içinde et olmadığı için 'yavan' deniyor. Narince üzümlerinin yapraklarıyla sarılıyor.

MİDEYİ BASTIRAN MÜRVER ŞIRASI
Baklalı dolmada, kuru bakla içleri yaprağa sarılıyor, bu da oldukça farklı bir lezzet. Bunların ardından sunulan mürver şırası, mürver bitkisinden yapılıyor ve mideleri bastırıyor. Şu ana kadar saydıklarımız başlangıçlar arasındaydı. Ana yemek olarak pehlili pilav, etli dolma ve yanında içecek olarak kuşburnu ezmesi ikram edildi. Az pirinçle pişirilmiş madımak yemeği ise son derece aromatik bir lezzete sahipti. Erik çiri denilen tatlı, mor erikten yapılmıştı ve üzerinde iri dövülmüş ceviz ve taze lüle kaymak ile ikram edildi. Türk kahvesinin yanında ise konuklar tarafından 'Turkish Baileys' benzetmesi yapılan Hare'nin yeni kahve likörü vardı. Bu gösterişli yemeğin ardından konuklar 'diş kirası' da aldı ve mideleri yemek, gözleri mutluluk dolu olarak lokantadan ayrıldılar...
Haberin fotoğrafları