Basın mensupları CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nu (sağda) ziyaret ederek yıpranma payının devamı için destek istedi.
Gazeteci 'yıpranma' için Meclis'te
Sosyal Güvenlik Reformu'nda yıpranma hakkı kaldırılan gazeteciler, muhalefeti ziyaret etti. TGS Başkanı İpekçi, "Yıpranma payı bir imtiyaz değil, haktır" diye konuştu..
Meclis'e gönderilen ve 18 Aralık'a kadar yasalaşması beklenen Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası'ndaki düzenlemeyle yıpranma hakkı kaldırılan meslek grubu içinde yer alan gazeteciler, dün Meclis'te muhalefeti ziyaret etti. Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği ile Diplomasi Muhabirleri Derneği temsilcileri ile Avrupa Gazeteciler Birliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası temsilcilerinden oluşan heyet, dün önce CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Ercan İpekçi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarıda, gazetecilik iş kolunda çalışan basın emekçilerinin yıpranma hakkının ortadan kaldırılmasının öngörüldüğünü hatırlattı. Yıpranma hakkının gazetecilere tanınmış bir imtiyaz olmadığını vurgulayan İpekçi, basın emekçilerinden diğer iş kollarına göre her ay 3 puan fazla SSK primi kesildiğini belirterek, bu primin işveren tarafından karşılandığını söyledi. Gazetecilere yıpranma hakkının 30 yıl önce tanındığını ve o günden beri uygulandığını anlatan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı İpekçi, "30 yıldır yerleşmiş bir uygulamanın tartışılmaması gerekir. Gazetecilerin yıpranma hakkı, bir imtiyaz olarak kabul edilmemelidir. Gazeteciler de en az yıpranma hakkı olan polisler ve askerler kadar mesai harcıyor" dedi. Temsilciler, diğer muhalefet partileri ile iktidar partisi yetkililerini de ziyaret ederek, sıkıntıları anlatacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre gazetecilik iş kolunda 15 bin kişi çalışıyor. TÜİK verilerine göre ise çalışanların sayısının 28 bin. 13 bin gazeteci ise kayıtdışı çalışıyor.
Yayın tarihi: 1 Aralık 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/01//haber,58906C4A6D3A4D5A9F04049E28DC0059.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.