kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Aydın Gün vefat etti

Yeni Haber
Türkiye'de operanın gelişmesine büyük katkılarda bulunan, opera sanatçısı Aydın Gün vefat etti.İstanbul Kültür Sanat Vakfından yapılan yazılı açıklamada, 90 yaşındaki Gün'ün, sanat yaşamını sürdürdüğü Berlin'de dün yaşamını yitirdiği bildirildi.

Adana'da, 1917 yılında doğan Aydın Gün, müzik eğitimine başladığı Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan 1941'de mezun oldu. Türk operası ve
konservatuvarının kurucusu sayılan Carl Ebert'in 10 yıl asistanlığını yürüten Gün, Türkiye'de sahnelenen ilk opera olan ''Madama Butterfly''da
''Baş tenor'' rolüyle sahneye çıktı.

Aydın Gün, 1959 yılında bugünkü İstanbul Devlet Opera ve Balesi olan İstanbul Şehir Operası'nı kurdu.1965 yılında önce Ankara Devlet Operası baş yönetmenliğine, ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi baş yönetmenliğine atanan Gün, Ankara ve İstanbul Devlet Konservatuvarlarında da 25 yıl süreyle ders verdi.

Gün, İtalya Cumhurbaşkanlığı ''Commendatore'' nişanı, Avrupa Konseyi Kültür Ödülü (1974), Çekoslovakya'nın Smetana Ödülü'nü (1975) aldı. Gün, 1988 yılında ''Devlet Sanatçısı'' unvanıyla onurlandırıldı.

1990'ların sonunda eşi Azra Gün ve oğlu ressam Mehmet Gün'le Berlin'e yerleşen Aydın Gün, sahne sanatları ve resim başta olmak üzere kültürel ve sanatsal alandaki çalışmalarını burada sürdürüyordu.

AA