* Ben 39 yaşındayım ve iki otelin yiyecek içecek müdürlüğünü yapmaktayım. Benim en büyük sorunum çok uzun zamandır ağzımda bulunan ve geçmek bilmeyen ağız yaraları. Doktorların kimi; bende vitamin eksikliği olduğunu söyledi. Kimileri ise vücut direncimi yükseltmek için bir ilaç verdi ama hiçbiri işe yaramadı. Siz bana neler önerirsiziz? Kazım H./Konya
Değerli okurum; yalnız olmadığınızı biliyorsunuz değil mi? Dünyadaki insanların yaklaşık yüzde 70'i hayatlarının bir döneminde sözünü ettiğiniz ağız yaralarından (aft) yakınır. Bir kısmı da sizin gibi bir türlü iyileşemez. Bu hastaların deva bulamamasının nedeni ise; belirtileri ortaya çıkaran gerçek neden anlaşılamadığından doğru tedaviyi alamamış olmalarıdır. Aft, farklı sebepler yüzünden ortaya çıkar. Son zamanlarda aftın çoğunlukla insan bağışıklık sisteminin kendine karşı oluşturduğu reaksiyondan kaynaklandığı düşünülüyor. Bunun yanı sıra aftlar; ağız içindeki mantarlar ve mikrobik hastalıklar, hormon dengesizlikleri, stres, dişlere bağlı yaralanmalar, bazı gıdalara karşı alerji, demir, folik asit ya da B12 vitamini eksikliği gibi sebeplerden de oluşabilir.
UÇUKTAN FARKLIDIR Bazı çalışmalar mide ülserine sebep olan H.Pylori mikrobuyla aft arasında ilişki kuruyor. İltihaplı, kanamalı kronik bağırsak hastalığı olanlarda bu hastalıklar atak yaptığında, aftlarda alevlenmeler ortaya çıkıyor. Bir Türk profesörünün bulduğu Behçet hastalığında aftın yanında cinsel organlarda ve gözlerde de benzer yaralar görülüyor. Bazen de ağız içerisinde de çıkabilen uçuk ile aft birbirine karıştırılıyor. Seyrek olarak da kanser ve AIDS gibi hastalıklarla birlikte görülüyor. Bu kadar çok ve farklı sebebi olabilen bu rahatsızlık, tedavisinde doğru yöne yönelmezsek sorun yaratabiliyor.
GARGARA YAPIN Tedavi için evde kendi başınıza yapabileceğiniz bazı şeyler var. En kolayı bir bardak su içinde bir çay kaşığı tuzu eritip bununla günde 3-4 kez gargara yapmak. Bunun yanında ağrıyı kesecek yüzeyel uyuşturucu kremlerinin de özellikle yemek yerken faydası vardır. Yine eczanede reçetesiz satılan antiseptik ilaçlar da tedavide kullanılabilir. Bunlar ile iyileşmeyen aftların tedavisine bir doktorun görüşü alındıktan sonra, ağızda hemen dağılmayan kortizonlu merhemlerle devam edilebilir. Eğer bundan sonra başka uygulamalar da gerekiyorsa, mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Çünkü artık asıl sebebe yönelik tedavilerin zamanı gelmiş demektir ve bunlar arasından doğru seçimi ancak bir uzman yapabilir. Sizin sorunuza ne kadar cevap verebildiğimi bilmiyorum ama söylemeye çalıştığım şu ki; siz çok hekim dolaşmışsınız ama önemli olan bu konularda tecrübeli birine başvurmanızdır. Sağlıkla kalın.
Yayın tarihi: 25 Kasım 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/25/gny/eeroglu.html
Tüm hakları saklıdır.