'Süper kadın' sendromu hasta ediyor
SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
16.11.2007
Evden işe, işten anaokuluna ve markete yetişme, sonrasında da akşam yemeğini hazırlama telaşı büyükşehir kadınlarında yeni bir hastalık yarattı. Doktorların 'süper anne sendromu' adını verdikleri hastalık kadınlar üzerinde şikayete yol açıyor..
Süper anneler mükemmeliyetçi oluyor. İyi birer anne olabilmek için evdeki temizliği onlar yapıyor. Çamaşır ve bulaşığı onlar yıkıyor. Bu tür anneler, çocuklarına yeterince zaman ayırmak için kendi hayatlarından sürekli ödün veriyor ve sonunda hastalık hastası oluyorlar. Gece geç saatlere kadar süren bu koşturmaca sonrasında uykularının 4. evresine geçemeyen süper anneler, belli bir süre sonra fibromiyalji de denilen bir hastalıkla mücadele etmek durumunda kalıyorlar. International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayda Uluhan, süper anne sendromunu ve bu sendromu aşmanın yollarını anlattı...
RAHATLAMAK ŞART!
* Süper anneler nasıl iyileşir?
Hastalara hayat tarzlarını ve kafa yapılarını değiştirmelerini, zihinlerini ve ruhlarını rahatlatmalarını öneriyoruz. Aynı zamanda yaşam koşullarını da değiştirmeleri gerekiyor. Spora, kaplıcaya gitmek yararlı olabilir. Amerika'da 4-5 milyon kişi fibromiyalji hastalığından yakınıyor. Türkiye'de de bu konuda desteğe ihtiyacı olan birçok kadın var.
UYKU BOZUKLUĞU ETKİLİ
* Hastalar size en sık hangi şikayetlerle geliyorlar?
'Her yerim ağrıyor, dayak yemiş gibiyim, sabah bitkin kalkıyorum' diye geliyorlar. Kas ağrıları, çarpıntı, migren, ellerde uyuşma, bağırsak spazmları ve gaz şikayetlerinden yakınıyorlar. Bunların dışında da birçok belirtisi olan fibromiyalji, uyku bozukluğu olanlarda daha yaygın.
* Uykusuzluk mu hasta ediyor?
Hastalığın kimyasını biliyoruz. Bu hastalıkta, uyku bozukluğundan oluşan kimyasal maddeler kaslara toplanıyor. Yapılan biyopsilerde bu maddelerin varlığı saptandı. O yüzden hastaya, 'Senin bir şeyin yok' denmemeli, durumu araştırılmalı. Hastalığın nedeni fiziksel olabildiği gibi ruhsal da olabilir. Fibromiyalji vücudun tüm sistemlerini etkiler.
* Gerginlikten mi uyuyamıyorlar?
Hayır. Birçok kadın uyku sorunu çekmediğini söylese de biz onların uykunun 4. evresine geçemediklerini biliyoruz. Bunun yarattığı vücut gerginliğinin ertesi güne sarkmasıyla, kadınlarda fibromiyalji oluşabiliyor. Hastalık, vücudun sırt, göğüs, kol içleri, dirsekler, kalçalar gibi bölgelerinde; gerginlik, hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösteriyor.
* Bu şikayetleri yaşayanlar hangi hekime gitmeli?
Fibromiyalji hastaları esas olarak kas ağrılarıyla ilgili bir doktora gider. Ama aralarında çene kilitlemesi ve diş gıcırdatma gibi rahatsızlıklarla dişhekimine bile gidenler vardır. Birçok bölümü dolaşıyorlar ama teşhis için romatoloji uzmanına, tedavi içinse fizik tedavi ünitelerine başvurulmaları lazım. Hastalığın tedavisinde birçok branştan destek alınabilir. Fizik tedavi, egzersiz, ilaç tedavisi büyük yarar sağlıyor. Hastalığı zamana yayarak tedavi etmek en doğrusu.
NÜKSEDEBİLİR
* Hastalığın nüksetme olasılığı var mıdır?
Hastalarda dönem dönem şikayetler artabiliyor. Mesela hastanın çocuğu sünnet oluyor, evleniyor ya da bir evden başka bir eve taşınıyor. Bunlar süper kadınlarda telaşa, endişeye ve hastalık belirtilerinin daha da artmasına neden oluyor. Bu özel stres durumlarında hastalar mutlaka ilaç tedavisine tabi tutulmalıdır.
Yayın tarihi: 19 Kasım 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/19/gny/haber,D50DCAC9FE4A4135A68B14E38DF0F2D1.html
Tüm hakları saklıdır.