Mangal keyfi yaparken sağlığımızdan oluyoruz
SEVDİCAN GÜNEŞ
09.11.2007
Mangal keyfi kültürümüzün bir parçası. Ancak uzmanlar kanserojen etkilerinden dolayı yükse ateşte kısa sürede pişirilmiş etlere karşı uyarıyor: Bu etleri az tüketin ve ateşten en az 15 cm yukarıda pişirin.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Mangal keyfi yaparken sağlığımızdan oluyoruz
Yüksek ateşte pişen ette ortaya çıkan nitrozaminler kanserojen etki yaratıyor. Mangalda pişirilen etler, özellikle mide kanseri oluşmasında son derece etkili oluyor. Bu konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Anadolu Sağlık Merkezi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Necdet Üskent, "Gıdaların hazırlanma ve pişirme tekniklerinden dolayı kanserojen maddeler oluşabilir. Bunlar arasında kızartma ve yüksek ısıda pişirilen etler başı çekiyor" diye konuştu.
PİŞİRİRKEN DİKKAT!
Pişirme sırasında kanserojen maddeler arasında yer alan hetorosiklik aromatik aminlerin ve nitritlerin ortaya çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Üskent sözlerini şöyle sürdürdü: "Etlerin tuzda saklanıp pişirilmesi kanserojen etki yaratır. Etin beyaz ya da kırmızı olması ise kanserojen etki açısından fark yaratmaz. Yanlış pişirilen etlerle beslenen kişilerde kansere yakalanma riski artar." Mangalda pişirilen besinler de et ya da sebze fark etmeden aynı miktarda karbonmonoksit ve kükürtdioksite maruz kalıyor. Sebzelerde su oranı ete oranla daha yüksek olduğu için, kanserojenik etkisi et kadar yüksek olmuyor. Ancak vitamin değerlerinde çok önemli düşüşler gözleniyor.
BUHARI TERCİH EDİN
Bu tehlikeden korunmak için mangal yapma sıklığının azaltılmasını öneren Beslenme Uzmanı Çağatay Demir, besin değerinin korunması açısından buharda pişirmeyi öneriyor. Sebzelerin de buharda ve fırında pişirilmesini tavsiye eden Demir, mangal yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor: "Pişirme yöntemi olarak mangal tercih edilecekse öncelikle ateşin kor haline gelmesi beklenmeli. Daha sonra et, sebze ya da ne pişirilmek isteniyorsa ateşten en az 15 santim uzak mesafeye yerleştirilmeli. Böylelikle etin yavaş yavaş pişirilmesi sağlanmış olur." Kanser oluşumunda beslenmenin yaklaşık yüzde 35 oranında etkili olduğunu ve unutulmaması gereken önemli bir noktanın da kanserlerin yüzde 70'inin önlenebilir nedenlerle ortaya çıktığını belirten Demir, kanserin ve beslenme ilişkisiyle ilgili şunları söylüyor: "Amerikan Kanser Birliği'ne göre günde en az 5 porsiyon taze meyve ve sebze tüketilmeli. Burada dikkat edilmesi gereken meyve ve sebzelerin farklı renklerde olması ve çeşitlendirilmesidir. Ayrıca işlenmiş gıdalar kesinlikle tüketilmemeli. Obezite ve kanser arasındaki ilişki artık biliniyor ve obeziteye neden olacak gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Ben posa içeriği yüksek olan gıdaların tüketilmesini öneriyorum."
C VİTAMİNİ EKLEYİN
Mangalla beraber zararlı maddeler alındığına da dikkat çeken Demir ekliyor: "Mangalla birlikte C vitamini yönünden zengin bir meyve suyu içilebilir ya da yeşil salata hazırlanabilir. Önemli olan dengeli bir öğün oluşturmak. Mangal mümkün olduğu kadar az yapılsın, yapıldığı zaman da bol C vitamini kullanılsın."
İLİŞKİLİ HABERLER
Mangal keyfi yaparken sağlığımızdan oluyoruz
Yayın tarihi: 10 Kasım 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/10/gny/haber,A3AE28D895114ED4A5B4670D0AFF0A23.html
Tüm hakları saklıdır.