Parmak çocuğun yaşam savaşı
Konya'da 23 haftalık gebelik sonrasında 20 gün önce 24 santim boyunda dünyaya gelen parmak çocuk yaşam mücadelesi veriyor.
Konya'da Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde iki hafta önce Arif ve Arife Kibar çifti çocuk sahibi olmanın mutluluğunu yaşadı. 29 yaşındaki anne Arife Kibar, 23 haftalık gebelik sonrasında 480 gram ağırlığında ve 24 santim boyunda bir kız bebek dünyaya getirdi.
Görenleri hayrete düşüren parmak bebek, organları tam olarak oluşmadığı için 20 gündür hastanede yaşam mücadelesi veriyor. Diğer taraftan, doktorların Kibar ismini verdikleri parmak bebek hastanenin de neşe kaynağı oldu.
Konya Başkent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı Dr. Zeynel Gökmen, Kibar bebeğin sağlık durumunun iyiye doğru gittiğini belirtti. Dr. Gökmen, "Bebek iki günlükken Konya Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi'nden hastanemize geldi. Geldiğinde, yaşama ihtimali oldukça düşüktü. Kibar bebek 480 gram 24 cm boyunda 23 haftalık olarak dünyaya gelmişti. Erken doğumlarda bebeklerin organ gelişimi çok az oluyor. Fakat bu bebeği hastanemize kabul ettiğimizde akciğerlerinin gelişimi kısmen olmuştu. Ve de genel durumu çok kötü değildi. Geldiğinde hemen solunum cihazına bağladık. Küvez içine alarak yoğun bir tedaviye başladık. Bugün hastanemize gelmesinin üzerinden 20 gün geçti. Hala solunum cihazına bağlı olarak yaşamını sürdürüyor. Biz kabul ettiğimizde yüzde 1'lerde olan yaşam imkanı artık yüzde 50'nin üzerinde diye düşünüyoruz" dedi.
Norm alde 24 haftanın altında doğan bebeklerin yaşama imkanının düşük olduğunu belirten Dr. Gökmen, bu tür doğumlarda bebeklerin 24 haftalık olana kadar gözetim altında tutulduğunu aktarıyor. Dr. Gökmen, iyileşme belirtileri göstermesi halinde tedaviyi kestiklerini ve 24 hafta sonrasında çok fazla müdahale etmediklerini dile getiriyor.
Parmak bebeğin hala yaşam tehlikesinin olduğunu belirten Dr. Gökmen, bir hafta daha gözetim altında tutulacağını belirttiyor. Dr. Gökmen, şöyle dedi: "Türkiye'de genellikle 24 hafta'nın altında bebekler çok yaşatılmaya uğraşılmıyor. Asıl hedef bunun 24 hafta ve üzeri ama zaman zaman 22-23 haftalık yaşatılmaya uğraşılan ve yaşatılan yılda 1- 2 bebek oluyor. Şuan da dünyada da yaşayan 22 haftalık 280 gr ağırlığında doğar bir bebek vardı. O yaklaşık beş altı ay hastanede yatırıldıktan sonra taburcu edildi. Ama bundan sonra bir beyinsel ve akciğer sorunlarıyla karşılaşacaktır. Ve bizim dediğimiz beyin gelişimi için ultrasyon yaptırdık. Şu an beyin gelişimi kötü görünmüyor. Ama dediğim gibi önünde çok yol var. Türkiye'de 1, 2 bebek bu şekilde yaşatılmaya çalışılıyor. Bunun için bir ekip çalışması gerekir. Yoğun bakımda her türlü olanağın olması gerekiyor. Kibar bebek şuan da yaşama dört elle sarılmış durumda.
Kibar bebek, Arif ve Arife çiftinin 2. çocuğu olarak 23 haftalık gebelik sonrası normal yollardan dünyaya geldi."
CHA
Yayın tarihi: 6 Kasım 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/06//haber,55125D2984E741C895AAD924E6F6A841.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.