kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Erdem Başçı Durmuş Yılmaz İbrahim Yörükoğlu Burhan Göklemez

Enflasyon için büyümeyi feda etmeyiz

CÜNEYT TOROS
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomide asıl amacın iş ve aş yaratmak olduğunu söyledi. Yılmaz'a göre Türkiye'ye yüzde 7'lik yıllık büyüme de yetmez Yılmaz, enflasyonu düşürmek adına Türkiye'yi resesyona sokmak gibi bir tercihlerinin olmadığının altını çizerek "Avrupa Birliği'ni yakalayabilmemiz için her yıl % 10 büyümemiz gerekiyor" dedi ..
Zorlu bir enflasyon mücadelesi veren Türkiye'de, son günlerin belki de en çok eleştirilen bürokratı Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz. Yılmaz, 'Asıl amaç ekonomik büyüme iş ve aş. Fiyat istikrarı bir araçtır. Enflasyonu düşüreceğiz diye ekonomiyi resesyona sokmayız'diyerek asıl amacın büyüme olduğunu vurguladı. İşte Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın güncel ekonomik konularla ilgili düşünceleri:

* AB için % 10 büyümeliyiz
Her türlü ekonomik aktivitenin nihai son amacı ekonomik refah, insanların yaşam düzeyini yükseltmek, işsize iş yaratmak, açın karnını doyurmak, sırtını pek tutmak. Fiyat istikrarı da mali disiplin de birer araç. Amaç refah düzeyini yükseltmek, toplumu zenginleştirmek. Biz kararlarımızı alırken, bu nihai amacı gözetiyoruz. Ve bunu yaparken de bize verilen görevin fiyat istikrarı olduğunu biliyoruz. Eğer fiyat istikrarı başlı başına bir amaç haline gelirse ekonomiyi resesyona sokarız, herkesi işsiz bırakırız, böyle bir şey amacımız yok. Bu yıl sonu yüzde 5'lik bir büyümenin olacağı görülüyor. Şu anda bakarsanız yıllık yüzde 7'lik büyüme bile Türkiye'ye yetmeyecek. Bizim Avrupa Birliği ile aradaki gelir farkını kapatabilmemiz için yüzde 10'larda büyümemiz lazım, gönül ister ki büyüyelim ama o zaman enflasyon ne olacak?

* Faiz neden yüksek?
2006'daki dalgalanma sonrası gerçekten bir sıkılaştırma söz konusu. Ancak şunu unutmamak gerekiyor, faiz oranlarının yukarı veya aşağı doğru hareketleri hiçbir zaman simetrik değil. Öngörülen enflasyon hedefinin yani yüzde 4'ün tutturulabilmesi için talep koşullarını kontrol etmemiz gerekiyor. Elimizdeki veriler hedefe ulaşabilmemiz için faiz oranlarının çok hızlı şekilde aşağıya inmemesi gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla evet bugün itibariyle bizim gerek nominal faizlerimiz gerekse reel faizlerimiz uluslararası standartlara göre yüksek. Bunu kabul ediyorum. Bir de bu yıl yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefi tutmayacak. Bir seçim geçirdik. Bizi bunu öngörerek para politikasını belki olması gerekenden daha sıkı tuttuk.

* Siyasi kararlılık var
Mali disiplin ve kararlılık olmadığı sürece bu işler yürümez. Bunlar olmazsa para politikası çok fazla bir anlam ifade etmez. Biz burada mali disiplinin sağlanması konusunda bir kararlılık görüyoruz ama kararlılık ile uygulamanın arasında zaman zaman farklılık olabilir.