kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Savaş Ertunç (solda) ve Tarık Bayazıt

Bizim lezzet avcılarımız

Ülkemizden de müzedechanga'nın sahipleri Tarık Bayazıt ve Savaş Ertunç, her yıl gastronomi festivallerine katılarak dünyadaki son yemek trendlerini takip ediyor. En çok Madrid'de düzenlenen Uluslararası Gastronomi Konferansı'nı beğenen ikili, bu yıl yenilebilir barkod gibi uçuklukların yanı sıra öze dönüş akımının da başladığını söylüyorlar. "Madrid Uluslararası Gastronomi Konferansı'na her sene katılmaya çalışıyoruz. Yeni ekol aşçıların, yemek tasarımcılarının ve yemek düşünürlerinin sıra dışı ve radikal yaklaşımlarını, nefes kesici gösterilerini ve ufuk açıcı sunumlarını içeren üç günlük programdan genellikle bir ufuk patlaması yaşayarak dönüyorsunuz. Konferansı takip edenler; yemek yazarlarından, restoran sahiplerinden, mutfak ustaları ve malzeme sağlayıcılardan oluşuyor. Her biri 12 saat süren yoğun günlük programlarda Ferran Adria, Tetsuya Wakuda, Joan Roca gibi pek çok mutfak ustası, sunum yapan yaklaşık 40 kişi arasındaydı bu sene. Bizim gibi restoran endüstrisinde yer alanlar için özellikle önem taşıyor bu tür bir konferans. Zira sadece yeni yemekler ya da eğilimler değil, restoran ekonomisi, operasyonel çözümler, yeni teknolojiler gibi konular da tartışılıyor.

YILIN EN UÇUK GÖSTERİSİ
Bu senenin en uçuk gösterisi Zhenxiang Dong adlı Çinli bir usta tarafından yapıldı: Tabak üzerine restoranıyla ilgili bir kritiği ve restoranın bilgilerini içeren barkodu yenilebilir bir sosla (serigrafi tekniği kullanarak) basan bu popüler şef, daha sonra cep telefonuna barkodu okutup restoran bilgilerini telefonuna geçirdiğinde hepimize 'Pes,' dedirtti! En çarpıcı konuşma ise altı Michelin yıldızlı İspanyol Santi Santamada tarafından yapıldı. Basite ve sadeye dönüş, yemeğin sadece lezzetin ötesine geçmesi, düşünceyi tetiklemesi üzerine yaptığı konuşma yaklaşık 10 dakika ayakta alkışla ödüllendirildi. Bazı yemek festivalleri birbirlerinin tekrarı oluyor. Sadece yapılan şehir değişiyor ancak içerik aynı oluyor. Hepsine katılmamız söz konusu değil. Önümüzdeki yıl da sadece Madrid'deki konferansa katılmayı planlıyoruz. Ancak fuar 16-17 Ocak'ta düzenlenecek ve o tarihlerde bizim yurtdışında bir catering işimiz var. Fakat ne yapıp edip katılmaya çalışacağız."