kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Bakan Çelik, yeni sistemin OKS tarafından yaratılan sıkıntıları büyük ölçüde kaldıracağını savundu.

Çelik: Tost yiyen, test çözen nesil bitti

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
Çelik, İlköğretim 6 ve 7'nci sınıfların haziranda ilk kez girecekleri Seviye Belirleme Sınavı'na ilişkin basın toplantısı yapan Çelik, OKS'yi eleştirdi..
İlköğretim 6 ve 7'nci sınıf öğrencilerinin bu yıl ilk kez katılacakları Seviye Belirleme Sınavı'yla (SBS) ilgili ayrıntılar belli oldu. Her yıl haziran ayı sonunda dersler bittikten sonra yapılacak SBS'ler bu yıl 6'ıncı sınıflar için 21 Haziran'da, 7'nci sıınflar için 22 Haziran'da gerçekleştirilecek. Geçen yıl 6'ncı sınıfta, "Öğrenciler şoke olmasın" diye sınav yapılmadığı için ortaöğretime geçiş puanının oluşmasında 7'nci sınıfta yapılan sınavdan alınacak puanın yüzde 40'ı, 8'inci sınıfta yapılacak sınavdan alınacak puanın yüzde 60'ı etkili olacak. Aralık ayında 150 okulda 4 aylık ders müfredatına dayanılarak pilot uygulama sınavları yapılacak.

YENİ SİSTEMİN PÜF NOKTALARI
Yeni sınav sistemini anlatan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu yıl son kez 8'inci sınıflara uygulanacak OKS'yi "Çocuklarımızı tost yiyen test çözen bir nesil haline getirdi" sözleriyle eleştirdi. Çelik, yeni sistemde ilköğretim başarı notlarının şişirileceği iddialarını reddederek, "Yıllardan beri ÖSS'de ortaöğretim başarı puanı uygulaması var" dedi ve lisedeki öğretmenlerin fazla not vereceği endişesi yoksa, aynı şeyin ilköğretim öğretmenleri için de geçerli olduğunu söyledi. Çelik, "ilköğretimde kaliteyi artıracak, öğrenciyi okula bağlayacak" diye nitelendirdiği yeni sınav sistemini şöyle açıkladı:

* Soru sayısı sınıflara göre artacak. 6'ncı sınıfta 80, 7'nci sınıfta 90 ve 8'inci sınıfta 100 soru yöneltilecek.

* 6-7 ve 8'inci sınıflarda yapılacak SBS'ler, sırasıyla yüzde 25-35 ve 40 oranında her yıl yükselen oranlarda etkili olacak. Her yıl SBS'lere yüzde 25 ilköğretim başarı puanı, yüzde 5 davranış puanı eklenecek. Üç yılın puan toplamları ile öğrenci, sınavla girilen okullara başvuru yapabilecek.

* Başarı puanı ve davranış notu karnede ayrı bir bölüm olarak gösterilecek.

* Sınavlarda öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler ile Yabancı Dil derslerinden sorular yöneltilecek. Her dersten, sınıfa göre 13-20 arasında değişen sayıda sorular yöneltilecek.

* Sınavda bir Türkçe veya Matematik sorusu 4 yabancı dil sorusuna eşit olacak. Türkçe-Matematik sorularının çarpanı 4, Fen ve Sosyal Bilgiler sorularının 3, Yabancı Dil sorularının çarpanı bir olacak.

* Tek puan türü olacak.

* Özel yetenekle öğrenci alan spor okulları veya güzel sanatlar liseleri ile genel liselere sınavla girilmediği için SBS'ye tüm öğrenciler için zorunlu değil. Sınava girmeyen fikir değiştirirse, Türkiye genelinde o yılki en düşük puanı alacak. Sınav ücreti 10 YTL.
Haberin fotoğrafları