Şimşek KDV indirimlerini eleştirdi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, AKP hükümetinin geçen yıl gıda ürünleri ile turizm alanındaki bazı mal ve hizmetlerde yaptığı KDV indirimlerini eleştirerek, "KDV indirimleri için bence son derece erkendi. İndireceksek üretimi, istihdamı artırmayı teşvik eden vergilere ağırlık verilmeliydi" dedi.
Yapısal Reformların Makroekonomik Etkileri Konferansı'na katılan Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin son dönemdeki başarılı ekonomik performansının uzun vadede sürdürülebilir olmasını hedeflediklerini belirterek, ekonomide verimliliğin ve rekabet gücünün artırılması için çalıştıklarını söyledi.
KAMU BORÇ STOKU'NUN GSMH'YA ORANINI YÜZDE 40 OLACAK
Büyümenin kamu kesimi ağırlıklı değil, özel sektör kaynaklı gerçekleştiğini kaydeden Şimşek, "Özel sektör dinamizmine ve verimlilik artışlarına dayanan bu ekonomik yapı önümüzdeki dönemde de istikrarlı ve yüksek büyümeyi beraberinde getirecektir. Son yıllarda istikrarlı bir şekilde yüksek oranlı faiz dışı fazla verilerek borçlanma üzerindeki risk primi ve borçlanma maliyetleri önemli ölçüde düşürüldü. Mali disiplin ile borç yükünün hızla azalması sağlandı.
Kamu Net Borç Stoku'nun GSMH'ya oranı 2002 yılında yüzde 78.4'den 44.8'e düşürüldü. Yıl sonunda da bu oranın yüzde 40'ın altında olmasını bekliyoruz" diye konuştu.
YABANCI SERMAYE CARİ AÇIĞI RAHATLIKLA FİNANSE ETTİ
2006 yılı sonu itibariyle cari açığın GSHY'ya oranının yüzde 8 seviyesine ulaştığını anımsatan Şimşek, "Enerji fiyatların artışın etkisi arındırıldığında söz konusu oranın yüzde 4'lere düştüğü görülmektedir. Yatırım ortamının iyileştirilmesinden sağlanan gelişme ve ekonomi politikalarına artan güven sonucunda 2005 yılından bugüne 40 milyar doları aşan doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile cari işlemler açığı rahatlıkla finanse etti" dedi.
"KDV İNDİRİMLERİ İÇİN ERKENDİ"
Ekonomide sağlanan istikrarın kalıcı bir hale getirilmesi için yapısal reformların kararlılıkla sürdürülmesinin önem taşıdığını kaydeden Şimşek, bugüne kadar mali sektörün yeniden yapılandırıldığını, ürün piyasalarının rekabete açılması yönünde önemli adımlar atıldığını söyledi. Şimşek, geçen yıl KDV indirimlerinin yapıldığını anımsatarak, "KDV indirimleri için bence son derece erkendi. İndireceksek üretimi, istihdamı artırmayı teşvik eden vergilere ağırlık verilmeli" diye konuştu.
Son iki yılda özelleştirme çalışmalarına hız verildiğini kaydeden Şimşek, bu dönemde 16 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edildiğini vurguladı.
"İLK DÖNEMDE KAYITDIŞINDA FAZLA MESAFE KAYDEDİLMEDİ"
2007-2012 dönemi için hazırlanan eylem planında makroekonomik istikrarın kalıcı hale getirilmesi için gerekli adımlar atılacağını ifade eden Şimşek, Sosyal Güvenlik Reform'unun da mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Şimşek, istihdam üzerindeki mali ve mali olmayan yüklerin de azaltılması gerektiğini dile getirerek, eğitim sisteminin de iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu çalışmaların kayıtdışının azaltılmasında önem arz ettiğine işaret eden Şimşek, ilk dönemde kayıtdışında çok fazla mesafe kaydedilmediğini belirtti.
Gelir idaresinin de güçlendirilmesine devam edileceğini ifade eden Şimşek, finansal sistemin aracılık fonksiyonunun daha da geliştirileceğini söyledi. Finansal sektörde çeşitliliğin ve derinliğin artırılması gerektiğinin altını çizen Şimşek, kamu bankalarının da özelleştirileceğini dile getirdi. Şimşek, "Enerji sektöründe özeleştirme ve serbestleşme sürecinin süratle tamamlanması ve arz güvenliğinin temin edecek düzenlemeler gerçekleştirilecek. Ulaştırma alt yapısı daha da iyileştirilecek. Ar-Ge ve yenilikçilik geliştirilecek"
Son dönemde ekonomide yaşanan büyümenin verimlilik artışından kaynaklandığına dikkat çeken Şimşek, büyümenin istihdam üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını söyledi. Şimşek, bu nedenle bir yandan verimlilik seviyesinin artırılması gerektiğini bir yandan da istihdamın desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
(ANKA)
Yayın tarihi: 26 Ekim 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/26//haber,FED6F0078F9A454FA0B9D12725D58EEC.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.