Rice: Iraklılar ve Türkler birlikte çalışmalı
Üçlü mekanizma ve Irak'tan bir heyetin Türkiye'yi ziyaretini, terör örgütü PKK ile başa çıkmak için, Iraklılar ve Türklerin birlikte çalışacağı bir fırsat olarak gördüklerini belirten Rice, PKK'nın terörist bir örgüt olduğunu vurguladı..
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Irak meselesi yüzünden Türkiye ile gerginliğin yüksek olduğu bir zamanda" ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Ermeni tasarısına, Genel Kurul'a getirilmesi durumunda karşı oy kullanmaya karar veren milletvekillerini takdir ettiğini söyledi.
Amerikan yönetimi, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde 21'e karşı 27 oyla kabul edilen 106 sayılı Ermeni tasarısının, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda oylamaya getirilmesinin, ABD'nin stratejik müttefiki Türkiye ile ilişkilere zarar vereceği ve Irak'ta görev yapan Amerikan askerlerine lojistik destek sağlanmasının zora girebileceği uyarısıyla tasarıya karşı oy kullanılması yönünde lobi yürütüyordu.Son dönemde Amerikan yönetiminin uyarılarını dikkate alan 55-60 kadar Demokrat Partili milletvekili, Genel Kurul gündemine getirilse bile tasarı lehine oy kullanmayacağını açıklamıştı. Dün de tasarıyı Amerikan Temsilcler Meclisi'ne bu yıl ocak ayında sunan 4 Demokrat Partili
milletvekili, şu sırada tasarıyı geçirme şansının olmadığı gerekçesiyle Amerikan Temsilciler Meclisi liderliğinden tasarıyı "bu yıl sonunda veya
2008 yılında" gündeme getirmesini talep etti.
Washington'daki gözlemcilere göre, bu ortamda tasarının görünür gelecekte gündeme gelmesi beklenmiyor.Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Temsilciler Meclisi Hükümet Reform Komitesi'nde, "ABD Dışişleri Bakanlığı ve Irak Savaşı" konulu oturumda, bu kanıyı güçlendirecek şekilde, Ermeni tasarısına karşı çıkan milletvekillerine takdirlerini ifade etti.
Rice, tasarının geçirilmesinin "çok vahim" sonuçlarının olabileceğine işaret etti ve, tarihi olaylar konusunda uzlaşma dahil olmak üzere, Türklerden, Ermenilerle uzlaşma konusunda çalışmalarının istendiğini söyledi. Rice, "ancak tasarının geçmesi, demokratik müttefikimizle ilişkilerimize gerçekten zarar verecektir. Türkiye, İncirlik ve İncirlik'ten giden kargo aracılığıyla askerlerimizin desteklenmesinde çok önemli stratejik rol oynuyor. Bu tasarı, Ortadoğu ile batı dünyası arasında bir köprü olan İslami demokratik müttefikimize zarar
verecektir. Özellikle de Irak yüzünden Türkiye ile gerginliğin yüksek olduğu bir zamanda. Bu nedenle de tasarıya karşı oy kullanmaya karar veren milletvekillerini takdir ediyorum" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı, terör örgütü PKK konusunda da Iraklılar ve Türklerle üçlü bir komite oluşturulmasına çalıştıklarını hatırlattı.
Üçlü mekanizma ve Irak'tan bir heyetin Türkiye'yi ziyaretini, terör örgütü PKK ile başa çıkmak için, Iraklılar ve Türklerin birlikte çalışacağı bir fırsat olarak gördüklerini belirten Rice, PKK'nın terörist bir örgüt olduğunu vurguladı.
Irak'ın kuzeyi için, "Kürdistan" diyen Rice, terör örgütü PKK'nın bölgenin çok uzak köşesinden eylem yaptığını söyledi. Rice, "Bu nedenle onları tamamen oradan çıkarmak çok güç. Ancak Türk hükümetine, istikrarsız bir ortamda şiddet kullanarak kazanılacak hiçbir şey olmadığını söylemekteyiz. Şu ana kadar, diplomatik yola başvurduk. Bu problemle başa çıkmada, istihbarat ve bilgi paylaşımında birlikte çalıştık" dedi.
RİCE YİNE "KÜRDİSTAN" DEDİ
ABD Dışişleri Bakanı, daha önce başka bir kongre oturumunda da "Kürdistan" sözünü kullanmış ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüleri, "Bakan Rice'ın, Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminden bahsettiği açık" yönünde bir açıklama yapmıştı.
AA
Yayın tarihi: 26 Ekim 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/26//haber,F38DAC7FA4774F489CD5A526BFC8E522.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.