Belçika DHKP-C üyelerinin siyasi yargılanma isteğini geri çevirdi
Belçika adaleti, uzun yıllar süren bir yargılama sürecinin ardından geçen yıl ağır hapis cezalarına çarptırdığı, ancak adli hatalar nedeniyle kararlarını iptal ederek serbest bıraktığı terör örgütü DHKP-C üyelerinin "yeniden yargılanma" sürecini bugün Anvers Temyiz Mahkemesinde devam ettirdi.
Mahkeme, sanık avukatlarının taleplerini, savcılığın ve müdahil taraf olan Türk devletinin avukatının görüşlerini değerlendirdikten sonra, bu davada "yetkili" olduğunu açıkladı.
Sanık avukatları, Anvers Temyiz Mahkemesinden, yetkisizlik kararı almasını, davaya temyiz aşamasından değil "sıfırdan" başlanmasını, dolayısıyla Anvers veya Bruges Ceza Mahkemelerine aktarılmasını istemişti. Avukatlar, "siyasi suçların" söz konusu olduğu iddiasıyla bu davanın Ağır Ceza Mahkemesinde, halk jürisi önünde görülmesi talebini de tekrarlamıştı. Terör örgütünün ve yargılanan üyelerinin Türk devletine karşı siyasi eylemlerde bulunduğunu savunan ve bu gerekçeyle "siyasi yargılama" isteyen sanık avukatları, Türk devletinin bu davada müdahil taraf olmasının engellenmesi talebinde de bulunmuşlardı.
Mahkeme heyeti, bu talepleri reddederek, aralıksız sürecek oturumların 8 Kasımda başlatılmasını kararlaştırdı.
YENİDEN YARGILAMA
Terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti. Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006'da bu cezaları, bazılarını artırarak onamıştı.Terör örgütü üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu var sayılan ve karardan iki gün önce "izini kaybettiren" Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli teröristler firarda sayılıyordu.
Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırmış, Asoğlu'nu 5 bin 500, diğerlerini 2 bin 500'er avro para cezasına çarptırmıştı.
Bruges Mahkemesi, ayrıca DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirmiş ve Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı.Bu kararlar üzerine Yargıtaya başvuran sanıkların Belçika'da işlediği suçlar arasında sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak ve haraç toplamak gibi suçlar yer alıyor.
Belçika'da bazıları 1999 yılında suçüstü yakalanan, bazıları firarda olup gıyabında yargılanan ve geçen yıl ağır hapis cezalarına çarptırılan terör örgütü DHKP-C üyeleri hakkında verilen kararların tümü, geçen nisan ayında Yargıtay tarafından bir tek gerekçeyle bozuldu.
Yargıtay kararının ardından tutuklu ve hükümlü teröristlerin tümü serbest bırakıldı, firardakiler hakkındaki kararlar da "adli bir hata yapıldığı" gerekçesiyle iptal edildi. Bu hata ise Termondo Mahkemesi Yargıcı Freddy Troch'un, Bruges Ceza Mahkemesi başkanlığına atanmasından oluşuyor. Yargıtay, daha önce Türk asıllı teröristleri yargılayan ve sert kararlar vermesiyle tanınan bu yargıcın Bruges'e atanmasını "tarafsızlığın yitirilmesi" olarak değerlendirdi.
Yargıtay, sanıklar hakkında verilen kararlara yönelik hiçbir eleştiri ve itirazda bulunmadı.
Yargıtayın bu kararının ardından tüm sanıkların tekrar yargılanması geçen ay başladı. Bu sürecin yıl sonundan önce tamamlanması bekleniyor.
AA
Yayın tarihi: 26 Ekim 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/26//haber,7EB3AD50BF3147ECB10C3909E7860962.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.