kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yrd. Doç. Lütfi Öksüz

Nabız ölçen-yanmaz- su geçirmez kumaşı üretecek makineyi buldu

Nükleer enerji mühendisi Yrd. Doç. Öksüz, plazma teknolojisi kullanarak yanmazlık dışında kumaşa elektriksel özellikler de katabilecek kendi tasarımı tekstil makinesi geliştiriyor..
ISPARTA'DA yüksek teknoloji üretimine soyunan bir girişimci akademisyeni sayfamıza alıyoruz. Adı, Yrd. Doç. Lütfi Öksüz. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Öksüz'ün, plazma teknolojisini kullanarak geliştirdiği projesi Teknopark'a kabul edilmiş. Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünü bitiren, ABD'de master yapan, İrlanda'da çalışan Öksüz, önce plazmanın ne olduğunu ve nerelerde kullanıldığını açıklıyor:

'TASARIMI BANA AİT'
"Plazma, maddenin dördüncü hali. Çipten uçak parçalarına, gözlük kaplamasından TV'ye pek çok kullanım alanı var. Çipin yüzde 50' plazma teknolojisi ile yapılıyor. Hastanelerde mikropların bakterilerin öldürülmesinde, ameliyat aletlerinin strelizasyonunda kullanılıyor. Sürtünmenin azaltılması, maddelerin sertleştirilmesi gibi askeriyede kullanım alanları var. Hayalet uçaklardan tanka kadar birçok askeri projede kullanabilirsiniz. Tekstil sanayinde de, özellikli kumaş üretiminde kullanım alanı var. Nano mertebesinde değişiklik yaptığınız için kumaşın mekanik özelliklerini değil, yüzey şekillerini değiştiriyorsunuz." Bugüne kadar kimyasal maddeler kullanılarak elde edilen kumaşa özellik kazandırmayı, plazma yöntemiyle başardığını söyleyen Öksüz, "Teknolojisi, tasarımı bana ait makine, plazma teknolojisi kullanılarak su sızdırmaz, yanmaz gibi özellikli kumaş üretecek. Kumaşın üzerine elektriksel özellikler katarak, örneğin nabzını, kalbin atıp atmadığını parmağınızla kumaşa dokunarak öğrenebileceksiniz. Güneş panelleri olacak, yürürken elbisenize enerjiyi depolayacak. Bunlar belki hayal ama bir sonraki adımlar" dedi. Yrd. Doç. Lütfi Öksüz, tekstil makinesinin 3 aya kadar tamamlanacağını belirterek, şöyle devam etti: "Holdinglere gidip anlatıyorum. Ama maalesef Türkiye'de Ar-Ge anlayışı yok, esnaf anlayışı var. Kimse riske girmek istemiyor. İlla Amerika, Japonya yapacak, onlardan alacağız. Hep ezik toplum psikolojisi. Oysa, ticari hale getirmek için destek lazım. Almanlar'ın elektronikten otomotive plazmaya dayalı ürünlerinin ihraç değeri 100 milyar Euro."