Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Bildt'in aksine Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
'Laiklik AB'nin temel prensibi'
'Laiklik AB'nin temel prensibi'
- Türkiye, İslami yönetime kayarsa AB üyeliği tehlikeye girer mi?
- AB, laik ve demokratik bir birlik. Laik devlet çatısı altında kuşkusuz insanların kendi inançları var. Katolik de, Ortodoks da, Müslüman da var. Ama yasalar önünde herkes eşit. Bu da AB'nin temel prensibini oluşturuyor.
- Yani "Türkiye laiklikten kayarsa AB'yi unutun," mu diyorsunuz?
- Evet. AB laik ülkelerden oluşan bir birlik. Avrupa Konseyi de öyle. Laiklikten kayan bir ülkeyle ne AB, ne de Avrupa Konseyi uyum içinde olabilir.
- AB de verdiği sözleri tutmadı. "Kıbrıs ön şart değil," denildi ama ön şart yapılmadı mı? Türkler AB'ye nasıl güvenecek ?
- 2004'deki başarısızlıktan sonra Kıbrıs'a artık daha ciddiyetle yaklaşmamız gerekiyor. Ama Türkiye, baştan beri Ankara Protokolü'nde Gümrük Birliği'nin tümüyle uygulanmasının Kıbrıs'la bağlantılı olduğunu biliyordu. Bir de Türkiye'deki reformların da nasıl geliştiğine de bağlı oldu. Ama işler yürüyor.
- Kıbrıs Rumları, Annan Planı'nı reddettikten sonra faturayı ödeyen yine Türkiye ve Kıbrıslı Türkler oldu. "Evet, deyin ambargoyu kaldıracağız," denildiği halde kaldırılmadı.
- Bu yılın başında bu sorunu tartıştık. Komisyondan bu konuda ilerleme sağlamasını istedik. Komisyon şu anda Kıbrıs'ın kuzeyiyle ekonomik ve ticari ilişkilerde nasıl ilerleyeceğimiz konusunda çeşitli teknik ayrıntıları tartışıyor. Evet AB'nin bunu gerçekleştirmesi gerekiyor. Koşullar yumuşatılmalı. Nerede yaşarlarsa yaşasınlar ve hangi siyasi yönetim altında ve sınırların hangi tarafında olurlarsa olsunlar, Türkler ve Yunanlıları bir araya getirmek eski birlikte yaşama geleneklerine döndürecektir. Bu nedenle bütün sınırlamaların en kısa zamanda kaldırılmasından yanayım.
- Madem AB'nin temel hedefi adayı birleştirmek, neden Kuzey Kıbrıs'ı tanımıyorsunuz? Böylece ada, AB çatısı altında birleşmez mi?
- Hayır, biz Kıbrıs'ı tek bir ülke olarak tanıdık.
- Ama AB, Rumları 'Kıbrıs Cumhuriyeti' diye üye yaparak hata yapmadı mı?
- Bu yasal bir devamlılıktı. Kıbrıs'ın bağımsızlığından beri böyle. Biz anlaşmayla Kıbrıs'ın yeniden bir araya gelmesini istiyoruz. Annan Planı bize iyi bir zemin veriyor. Bazı şeyler değişti ama yine de gelecekteki çözüm bu doğrultuda olacak. Çok fazla alternatif yok. Ama Kuzeyi tanıma yönünde bir ilerleme görmüyorum.
İLİŞKİLİ HABERLER
'Laiklik AB'nin temel prensibi'
Yayın tarihi: 21 Ekim 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/21/pz/haber,AE0B135B772341F9A5015CA89C008399.html
Tüm hakları saklıdır.