kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rice: Rusya hızla silahlanıyor

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya'nın son dönemde hızla artan askeri harcamaları ve stratejik silahlarla gerçekleştirdiği uzun menzilli keşif uçuşlarının dikkatle izlendiğini söyledi.

ABC televizyonuna verdiği mülakatta Rice, Rusya'da Putin yönetimi ile birlikte askeri harcamalarının arttığına dikkat çekerek, "2007 yılında Rusya'nın askeri harcamaları 36,8 milyar dolara ulaştı. 2008 yılı için de yüzde 16,3'lük bir artış öngörülüyor. Bu rakam 2010 yılı için 45,5 milyar dolar olarak hesaplanıyor." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, Rusya'nın hızla artan askeri harcamalarının gözlemlenebildiğini ifade ederek, "Samimi olarak söyleyebilirim ki Sovyet sonrası hiç yapılmayan uzun menzilli stratejik uçuşlar dünya güvenliğine katkı sağlamıyor." değerlendirmesinde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ağustos ayında yaptığı açıklama ile Rusya'nın artık Sovyet döneminde olduğu gibi stratejik silahlarla uzun menzilli uçuşlara başlayacağı belirtilmişti. Rusya açıklamadan sonra Tu-95 Bear Stratejik bombardıman uçakları ile okyanusu geçerek ABD askeri üslerine bir kaç yüz km yaklaşmışlardı.

'RUSYA GİZEMLİ ÜLKE'

Rice, ülkesinin Rusya ile yarış halinde bir ilişki içinde bulunmak istemediğini ancak, Rusya'nın askeri harcamalarında ve hareketliliğinde gözlenen durumun böyle bir algıya neden olduğunu söyledi. Diğer taraftan Rus yetkililer de ABD senatosunda kabul edilen 2008 için 648,8 milyar dolarlık askeri harcamanın yanında Rusya'nın askeri harcamasının çok bodur kaldığını savunuyor.

Rice Washington'ın Rusya'da gerçekleşecek Parlamento ve başkanlık seçimleri öncesinde gücün yeniden yapılanması ve demokrasinin işlerliği konusu ile yakından ilgilendiğine işaret etti.

Geçen hafta ABD Savunma Bakanı Robert Gates'le birlikte Moskova'da füzeleri konuşan Rice, görüşmelerden herhangi bir sonuç alamamıştı. Taraflar iddialarında ısrar ederken, Rusya, Japonya ve Güney Kore'nin de ABD füze savunma sistemine dahil olma planlarından rahatsız. ABD'nin planlarını Çin ve Rusya'yı kuşatma çabası olarak yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov altı ay sonraya ertelenen görüşmelerden de ümitsiz.

(CHA)