kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Dünyada kriz olmazsa bizde dolar 1.10 YTL'ye kadar iner'

Furkan ALP-RAHİM AK EKONOMİ
Ekonomistler, Türk Lirası'nın önümüzdeki dönemde güçlenmeye devam edeceğini düşünüyor ve dolarda alt sınırı 1.10 YTL olarak koyuyor. Tek şart global bir dalganın daha piyasaları vurmaması.....
İLİŞKİLİ HABERLER
'Dünyada kriz olmazsa bizde dolar 1.10 YTL'ye kadar iner'
Doların Türk Lirası karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Herkes 'Dolar daha ne kadar düşecek' diye merak ediyor. Ekonomistlere bakılırsa daha dip noktaları görmedik. Yurtdışı piyasalardaki algılamanın pozitif olduğu sürece doların aşağı yönlü hareketinin orta vadede süreceğini belirten ekonomistler, son günlerde en çok karşılaştıkları "Bir dolar 1 YTL olur mu?" sorusuna ağırlıklı olarak 'Olmaz' yanıtını veriyor. Görüştüğümüz uzmanların tamamına yakını sermaye girişi devam ettiği sürece YTL'nin güçlü kalmayı sürdüreceğini ifade ediyor. Ortak yorum ise şöyle: "Parite etkisi ve Amerikan Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini sürdüreceği yönündeki trendlerde bozulma olmazsa dolar aşağıya doğru hareket etmeye edecek. Doların alt sınırını artık 1.10 YTL olduğunu söyleyebiliriz."

DOLAR 1 YTL OLMAZ
Ak Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar, Türk Lirası'nın değerli konumunun devam edeceğini belirterek, "Yurtdışı sermaye hareketleri hızını kesmedi. İç talepteki canlanma potansiyeli, doğrudan yatırımların devam etme trendi ile doların düşüşü sürecek. Fed'in faiz indirimini devam edecek beklentisi moralleri yüksek tuttukça ve bu yapı devam ettiği sürece YTL dolar karşısında güçlü kalacak" diye konuştu. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray '1 dolar 1 YTL olmaz' ile sözlerine başlıyor ve ekliyor "Düşük dolar kuru aslında enflasyonu kontrol altına almak adına daha iyi oldu. Merkez Bankası döviz alarak kuru kontrolünde tutuyor. Euro'ya geçildiğinde 1 Euro, 0.80 dolarken şimdi parite 1.42'lere çıktı. Yıl sonunda doları 1.20 YTL seviyelerinde görebiliriz."

GİDECEĞİ SINIR 1.35 YTL
A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar ise doların önümüzdeki günlerde bir miktar daha aşağıya geleceğini ve psikolojik destek noktasının da orta vadede 1.10 YTL olduğunun altını çizdi. Yurtdışındaki algılamanın olumlu yönde seyrettiğini ve yabancı yatırımcıların Türkiye'nin iç dinamiklerinde ortaya çıkan riskleri fiyatlamadıklarını ifade eden Salar, dışarıda işlerin kötüye gitmesi ile birlikte Türkiye'de cari açık, aşığı değerli kur, terör ve politik risklerinin gündeme geleceğini bildirdi. Fortis Portföy Yöneticisi Göktürk Işıkpınar ise "Dolar 1.10-1.20 YTL aralığında denge bulacak gibi görünüyor. Genel eğilime bakıldığında kaynak girişi sürüyor. Dolar önümüzdeki dönemde ABD ile ilişkileri ve Türkiye'nin nasıl yanıt vereceğini gözlemleyecek. Piyasada konuşulan bir spekülasyon var. ABD'ye karşı yaptırımlardan bahsediliyor. İncirlik Üssü'nün kapatılması, Habur Sınır Kapısı'nın devre dışı bırakılması gibi. Fon akışının durması ve sermaye girişinin yavaşlaması durumunda doları kısa vadede gidebileceği yer 1.35 YTL' dedi.
Haberin fotoğrafları